Hírek

2006.10.15. 17:55

Álló és mozgó járművekkel folytatódtak a tüntetések

„1956 a szabadság forradalma, 2006 az igazság forradalma” – vont történelmi párhuzamot Gál Péter, a vasárnapi, Balatont megkerülő autós demonstrációt szervező Zamárdi Polgári Asztaltársaság tagja.

Bánky Bea

Hozzátette: eredetileg az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulója alkalmából terveztek autós megemlékezést, ám az elmúlt hetek belpolitikai eseményei arra késztették őket, hogy október 23-a előtt hangot adjanak véleményüknek, miszerint „elég volt a hazugságból”, valamint megüzenjék, hogy „erkölcsi és szellemi megújulásra van szükség”. Felhívásukra csaknem félszáz, transzparensekkel, nemzetiszínű lobogókkal és néhány Árpád-sávos zászlóval feldíszített kocsi – mintegy 150-200 résztvevő húsz Balaton környéki településről – indult útnak Zamárdiból, hogy az óra járásával megegyező irányban megkerülje a Balatont. Az autós demonstrálók – egy hosszabb badacsonyi megállás kivételével – folyamatosan, konvojban haladtak a végállomás, Siófok felé.

Mások – Körmend környéki tüntetők – úgy gondolták, nem pöfögtetik a levegőbe a benzint, inkább 16 álló gépkocsival elfoglalják a 8-as főút Budapest felé vezető sávjának egy szakaszát, hogy ily módon követeljék a komplett magyar politikai elit cseréjét, új választások kiírását, szakértői kormány megalakítását, valamint új alkotmány elfogadását. Ugyanakkor azt is szeretnék tudni, hogy a jelenlegi ellenzék mit kezdene az ország problémáival, ha hatalomra kerülne.

A tüntetések a fővárosban változatlanul folytatódtak a hétvégén. Üde színfoltként szombaton megjelent a Kossuth téren 800 rendvédelmi dolgozó, akik ezúttal nem a Parlamentet védelmezni, hanem demonstrálni jöttek. Rendőrök, katonák, tűzoltók, a Nemzetbiztonsági Hivatal dolgozói, polgári védelmisek, határőrök és vámosok egyenpólóban, szigorú koreográfiát követve, katonás rendben (a többi tüntetőtől kordonnal elhatárolva) fejezték ki akaratukat. Feladatuk ellátását fedező költségvetési forrásokat, bérük reálértékének megtartását, valamint a gazdasági egyensúly helyreállítása után fizetésük uniós szintre való felzárkóztatását követelték.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!