Hírek

2006.10.20. 07:23

Döntsön az Alkotmánybíróság!

Alkotmánybírósághoz fordul a Fidesz az egészségügyi reformokat tartalmazó törvényjavaslatokkal kapcsolatban

BAMA

Alkotmánybírósághoz fordul a Fidesz az egészségügyi reformokat tartalmazó törvényjavaslatokkal kapcsolatban – jelentette be Mikola István. A párt egészségpolitikusa azt mondta: a Fidesz hat pontot lát aggályosnak a három beterjesztett iratban. A politikus egyelőre nem részletezte, melyek ezek. Hozzátette: a párt szakértői dolgoznak az alkotmányossági aggályokat tartalmazó szövegen. Mikola István szerint a bevezetendő vizitdíj egyenlőtlenségeket fog szülni, és amúgy is méltatlan, ha egy orvoslátogatásért 300 forintot kell fizetni.

Az SZDSZ parlamenti képviselőcsoportja támogatja az egészségügy átalakítását célzó újabb javaslatcsomagot– ezt Kuncze Gábor pártelnök közölte ugyancsak tegnap, a párt frakciójának kétnapos siófoki ülése előtt. Hangsúlyozta: tudják, hogy az átalakítás népszerűségvesztéssel járhat, de a jobb ellátás 10 millió ember érdeke, a gyógyszerész kamara tiltakozása pedig csak a kétezer patikus érdekét szolgálja.

Közben tegnap is több száz patikus tüntetett Budapesten a kormány tervei ellen. Felszólalt Pál Szilárd, a Fiatal Gyógyszerészek Klubjának elnöke, aki a kormány azon állítását cáfolta, hogy az új törvénycsomaggal a fiatal gyógyszerészek járnak majd jól.

A szabad demokrata vezetésű egészségügyi tárca újabb reformokat tartalmazó javaslatcsomagot is benyújt majd az Országgyűlésnek. A vizit- és kórházi ágydíj, mellett a kabinet még idén neki szeretne látni a kórházi struktúra átalakításának is.

A kormány januárra tervezi a várólisták bevezetését az egészségügyben – mondta a szaktárca államtitkára. Horváth Ágnes kijelentette: a listákat az intézményeknek a honlapjukon kell majd szerepeltetniük, a betegek személyes adatainak feltüntetése nélkül. A várólistarendszer kialakításának másik fontos célja, hogy ne a hálapénz működtesse a rendszert – tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!