Hírek

2006.10.19. 15:36

Halál a gyilkos katonákra?

George Bush amerikai elnök először ismerte el, hogy van párhuzam az erősödő iraki erőszakhullám és a vietnami háború között. Az arab országban összesen csaknem 2800 embert vesztett az amerikai hadsereg az invázió 2003. márciusi kezdete óta.

Csák Elemér

Az iraki háború elhúzódása kapcsán már többször felvetették, hogy az Egyesült Államok egy második Vietnamba keveredett bele. Az ABC News-nak adott interjúban George Bush arra a kérdésre, hogy egyet ért-e a New York Timesban megjelent véleménnyel, amely szerint a mostani iraki helyzet nagyon hasonlít a vietnami háború fordulópontjának tekintett Tet-offenzívára, azt válaszolta: igaz lehet. Az amerikai elnök elismerte, hogy egyre erősödik az erőszak Irakban, és az al-Kaida terrorhálózat még mindig nagyon aktív az országban.

Később a Fehér Ház közölte, hogy az elnök szavait kiragadták a szövegkörnyezetből, és Bush arra reflektált, hogy a két helyzet csak propaganda-szempontból hasonlít. Az elnök arra gondolt, hogy a terroristák abban bíznak: ha elég nagy káoszt okoznak az országban, az amerikaiak megunják a háborút, és ráveszik a kormányzatot, hogy vonja ki a csapatait. Arra a kérdésre, mikor hagyják el Irakot az amerikai katonák, Bush azt válaszolta, hogy az ő elnöksége alatt, vagyis 2008 végéig még biztosan nem lesz kivonulás. A szlovák kormány viszont február végéig kivonja az Irakban állomásozó szlovák egységet. A közel-keleti országban csak hat szlovák tiszt marad az ENSZ vezetősége alatt, öt pedig a NATO kiképzőtáborában.

Az Egyesült Államokban hadbíróság elé állítják azokat a katonákat, akik márciusban megerőszakoltak, majd családjával együtt meggyilkoltak egy 14 éves lányt Bagdad közelében. A vádirat szerint a támadást előre eltervezték, a katonák álöltözetben voltak, a lány holttestét pedig felgyújtották, hogy eltüntessék a bizonyítékokat. A négyből két vádlottra halálbüntetést kért az ügyészség. Szintén hadbíróság előtt felelnek tettükért azok az amerikai katonák, akik razzia közben iraki őrizeteseket öltek meg egy faluban.

Ellentétes nézetek a kínzásról

Világszerte az emberek majdnem egyharmada támogatja, hogy bizonyos körülmények között kínzást is bevessenek a börtönökben, derült ki egy nemzetközi közvélemény-kutatásból. Az emberek többsége viszont teljesen elutasítja a kemény kérdezési módszereket. A BBC megbízásából készített kutatás eredménye szerint a megkérdezettek 59 százaléka teljesen elutasítja a kínzást, míg 29 százalék állítja, hogy a terrorizmus elleni harc során be lehet vetni keményebb módszereket is a kihallgatások közben. Legtöbben Izraelben, Irakban, a Fülöp-szigeteken és Indonéziában támogatnák a kínzást. A legnagyobb arányban Olaszországban ellenzik a durva módszereket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!