Hírek

2006.10.14. 16:27

Határozott vezetést ígér az új ENSZ-főtitkár

A világszervezet határozott vezetését ígérte a pénteken ENSZ-főtitkárrá választott Ban Ki Mun dél-koreai külügyminiszter, s egyben óva intett bárkit is, hogy visszafogottsága miatt bárki is könnyű ellenfélnek tartsa őt. Mun január elsejétől veszi át az ENSZ vezetését Kofi Annan jelenlegi főtitkártól.

BAMA

A jelöltet az ENSZ-közgyűlés közfelkiáltással megválasztotta öt évre vezetővé. Az ázsiaiak értékes jellemvonásnak tartják a szerénységet és alázatot, de a véleménye szerint nem szabad félretenni a határozottságot. Állítása szerint sokat fog utazni, s a hivatali apparátus napi irányítását valamelyik helyettesére fogja bízni. Ban Ki Mun így lényegében ellent mondott John Bolton amerikai ENSZ-nagykövetnek, aki szerint az új főtitkárnak sokkal inkább az ENSZ vezetésére kell összpontosítania, mint a diplomáciára.

Egykori munkatársai tehetséges és fáradhatatlan diplomatának és vezetőnek jellemezték, aki népszerű beosztottai körében. Mun a megbízatást elfogadó beszédében megemlítette azt, hogy 12 éves korában, 1956-ban diáktársai őt választották azon ENSZ-hez intézett üzenet felolvasására, amelyben segítséget kértek a magyar népnek forradalmához.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!