Hírek

2006.10.29. 16:27

Hatástalan maradt a tüntetés

Gyurcsány Ferenc a szakszervezetek és a munkástanácsok közös tüntetésének hatására sem vonta vissza a megszorító csomagot

Vég M.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a LIGA szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) közös szombati demonstrációjának hatására sem vonta vissza a megszorító csomagot. A hétvégén több érekvédő szervezet csatlakozott a demonstrációhoz. A

 mintegy ezer fős tömeg a fővárosi Lánchídon vonult át az Alagút elé, ahol egy „Feketegazdaság” feliratú transzparens előtt felállított színpadon szónokoltak a szakszervezeti vezetők. A tiltakozók magasba tartott tábláin többek között a „Mi a macskán is segítünk, rajtunk a kutya sem” szöveg volt olvasható.

Gaskó István szerint ha a feketegazdaság nem lenne olyan falánk, akkor nem kellett volna a megszorító intézkedéseket meghoznia a kormánynak. „A gazdaság kifehérítéséből származó források elegendőek lennének a szükséges béremelésekre, és nem kellene több ezer közszolgálati dolgozót elbocsátani” – mondta a LIGA Szakszervezetek elnöke.

Az érdekvédelmi tömörülés társelnöke ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy a rendszerváltás óta nem változott semmi, továbbra is a pártkasszákba és mások zsebébe vándorol a pénz. „Véget kell vetni az állami korrupciónak, amire a közbeszerzési pályázatok adnak lehetőséget” – mondta Kónya Péter.

Valamennyi felszólaló külön hangsúlyozta, hogy tárgyalásos – de a sztrájk eszközéről sem feledkeznek el – megállapodásra törekednek a kormánnyal, mert azok, akik tegnap összegyűltek, nem az utcán kívánnak megoldást találni problémáikra. „A kormány vonja vissza a megszorító csomagot, mert az tovább növelheti a szegénységben élő mintegy 1,5 millió ember számát” – követelte Palkovics Imre, a MOSZ elnöke. A rendezvény után békésen elvonultak a tüntetők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!