Hírek

2006.10.27. 17:59

Irak végzetes csapást mért a republikánus többségre

A külpolitika válik az amerikai republikánus párt végzetévé. Száz éve nem álltak ugyanis ilyen rosszul a kongresszusi választások előestéjén

fk

A külpolitika válik az amerikai republikánus párt végzetévé. Száz éve nem álltak ugyanis ilyen rosszul a kongresszusi választások előestéjén. Az alig két hét múlva, november 7-én tartandó választások egyértelmű győztese ugyanis a George Bush iraki politikáját vehemensen ellenző demokrata párt lehet. A legfrissebb felmérések azt mutatják, hogy a demokraták a teljes lakosság körében 13, a biztos pártválasztók körében pedig 17 százalékkal előzik meg a botrányok tépázta republikánusokat, így tíz éve először átvehetik a 435 fős Képviselőház és a 100 tagú Szenátus ellenőrzését is.

A republikánusok mélyrepülését elsősorban a mind tarthatatlanabb iraki helyzet okozza. Október volt a megszállás egyik legvéresebb hónapja, eddig összesen 93 amerikai katona vesztette életét, az amerikaiak nagy többsége pedig úgy véli, hogy az iraki háborút nem lehet megnyerni. De a republikánusoknak a hazai fronton is akadt bajuk bőven. Még alig múlt el a Katrina-hurrikán utáni válságkezelésről nyilvánosságra hozott kedvezőtlen jelentés hatása, máris beleszaladtak az Egyesült Államok történelmének legnagyobb szexbotrányába.

Történt ugyanis, hogy kiderült: az erkölcsök védelmezőjeként és a pedofília elleni harc élharcosaként elhíresült Mark Foley republikánus képviselő zaklatta a Kongresszusban gyakornokoskodó tizenéves gimnazista fiúkat. A rossz pletykaként induló történet éles fordulatot vett, mikor egy bulvárlapnak sikerült megszereznie Foley és egy 16 éves fiú intim levelezését. A kellemetlen ügy mellett még a republikánusok frontembere, Arnold Schwarzenegger is szembefordult pártjával. Kalifornia kormányzója az utóbbi hónapokban többször is élesen kritizálta George Bush elnököt és pártja politikáját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!