Hírek

2006.10.06. 07:30

Megosztott évforduló bakikkal

A költségvetés mintegy 3,7 milliárd forintjába kerül az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulójának megünneplése. A jelentős összeg ellenére azonban valószínűleg a megosztottság miatt méltatlan lehet a megemlékezés.

Éber Sándor

Az eddigi nemzeti ünnepek megosztottságát szerette volna elkerülni Sólyom László köztársasági elnök, Kosáry Domokos az emlékév kuratóriumának elnöke, valamint Göncz Árpád egykori államfő. Közös felhívásukban azt szerették kérték, hogy az 56-os szervezetek és a pártok együtt ünnepeljék az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóját. Az 56-os szervezetek – valamint a kisgazdák – azonban kijelentették, hogy nem hajlandóak részt venni közös rendezvényen a jelenlegi koalíció tagjaival, sőt még emlékművet is külön állítanak. Wittner Mária egykori halálraítélt, fideszes országgyűlési képviselő is kijelentette, hogy „ezzel a kormánnyal mi nem ünnepelhetünk”.

Az azóta még feszültebbé váló politika helyzetben még elképzelhetetlenebb a nemzeti ünnep pátoszában az egymásra vállára borulás. Az ünnepségre aló készülődést az is beárnyékolta, hogy az MTV ostrománál, illetve azt követő zavargásokban 56-os jelszavakat is skandáltak, s forradalomnak nevezték az erőszakos cselekedeteket, amit Sólyom László és több egykori 56-os is kifogásolt. Egyesek október 23-ára újabb zavargásokat vizionálnak.

A Fidesz még nem döntött arról, hogy részt vesz-e a központi ünnepségeken – tudtuk meg tegnap az ellenzéki párttól. Az MDF viszont azt jelezte lapunknak, hogy ők jelen lesznek az állami rendezvényeken. Gyurcsány Ferenc programjáról annyit tudunk, hogy a Parlamentben mond beszédet, az Operaházban október 22-én azonban, a miniszterelnök javaslata alapján az államfő szónokol. Korábban Gyurcsány azt nyilatkozta az évfordulóról: „nincs egy 1956, annyi van, ahányan vagyunk.”

A szocialista politikusoknál érzékeny kérdés a 301-es parcellában történő koszorúzás. „Október 23. számomra ünnep és nem a gyász napja, ezért nem megyek ki a temetőbe, annak az ideje november 4-én van” – mondta lapunknak tegnap Hiller István, az MSZP elnöke.

Rossz szájízt ad a megemlékezéseknek a Felvonulási téren 750 millió forintból épülő emlékmű is. Több 56-os szervezet tiltakozott a helyszín ellen, sokan esztétikai kifogást emeltek a 2006 rusztikusan rozsdás vasoszlopból és bitófákra emlékeztető háromszög alakú tömb ellen, melynek legmagasabb pontja nyolc méteres lesz. Az 56-osok külön emlékműveket emelnek, például a Műegyetemnél.

A költségvetés egyébként 3,7 milliárdot költ az évfordulóra, melynek programját tegnap ismertette az Oktatási és Kulturális Minisztérium. A központ állami ünnepség, amelyet a Merlin Communication Kft. bonyolít le, 644 millió forintba kerül.Rengeteg pályázatot írtak ki, filmekre, köztéri alkotásokra, kiállításokra, konferenciákra, színházi darabokra, könyvekre melyre egymilliárd forintot áldozott a tárca. A legtöbb pénzt a filmesek kapták. Az Andy Vajda nevével fémjelzett produkció például 200 millió forintot kapott. A Szabadság, szerelem című film a melbourne-i olimpia legendás magyar-orosz vízilabdameccsét jeleníti meg. Egykori olimpiai bajnokok azonban kifogásolták, hogy a forgatókönyv nem teljesen egyezik a valósággal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!