Hírek

2006.10.18. 06:11

Miklósa Erika: poplemez

Kedden érkezett haza New Yorkból Miklósa Erika operaénekes, hogy bemutassa új lemezét, amelyet Wolf Péter és Dusan Sztevanovity írt számára.

Csontos Tibor

[caption id="" align="alignright" width="180"] Mozart-estre készül, majd Berlinbe utazik, és New Yorkban vár rá tizenhat Varázsfuvola-előadás
[/caption]– Ezúttal mennyi időt töltött az Egyesült Államokban?

– Egy hónapig voltam távol: a New York-i Metropolitan Oper House-ban léptem fel Mozart Varázsfuvolájában az Éj királynője szerepében. Három előadást játszottunk, az egész szezonban tizenhat fellépés vár még rám.

– Alighogy hazaérkezett, máris bemutathatja új lemezét.

– Nyár elején fejeztük be Az ég szabad című különleges album felvételeit, amelyeket Wolf Péter és Dusan Sztevanovity írt. Fél évig dolgoztunk rajta, de így is le vagyok maradva, hiszen a nagy nyugati popsztárok két évig is kevernek egy lemezt…

– Miért mondja, hogy különleges album született?

– Talán mert az alkotók valószínűtlenül mélyre mentek le az alkotásban. Ez a tizenhárom felvétel nem háttérzene. Elmélyülést igényel. Mindenképpen nyugalom szükséges hozzá, odafigyelés és egy pohár vörösbor.

– Miklósa Erikává kellett-e válnia a szövegíró Dusánnak?

– Nem volt rá szükség, Wolf Péterrel együtt annyi élettapasztalat és emberismeret felhalmozódott már bennük, hogy könnyen kifejezhettek mély érzelmeket és gondolatokat. Azt hittem, ezeket a dalokat csak egy érettebb nő tudja elénekelni, de ők megleptek ezzel a lemezanyaggal.

– Színésznők, operaénekesek minden szerepükben kitárulkoznak. Mit tudhatunk meg önről e poplemezes szerepében?

– Az operában szerepet játszom. Itt magamat alakítom. Nehéz volt e dalokat elengednem: a lemez befejezésének másnapján elmentünk nyaralni, de a dalok ott sem hagytak békén.

– Gondolja, hogy lemezének közönségét sem hagyják majd békén?

– Biztos vagyok benne, hogy aki hallgatja, nem tud majd szabadulni tőlük. Nem tudok eddigi pályámról olyan pillanatot mondani, amikor a szöveg, a gondolat, a zene és én ennyire összefonódtunk volna.

– Talán a közeljövőben lesznek még ilyen pillanatai…

– Az biztos, hogy teljes gőzzel készülök szolnoki és budapesti hangversenyemre, amelyen Mozart-koncertáriákat éneklek, majd Berlinbe utazom, és megyek vissza New Yorkba, a Varázsfuvola angol nyelvű változatát adjuk elő, amelyből film is készül.

– Járja a világot, de azt tartják önről, változatlanul kötődik Kiskunhalashoz.

– Hogyne, amikor a szülővárosomról van szó! A város díszpolgára vagyok, ami óriási megtiszteltetés és boldogság.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!