Hírek

2006.10.18. 15:05

Nem csökkent a külföldi delegációk létszáma

A magyarországi események miatt egyetlen külföldi magas rangú meghívott sem mondta vissza részvételét az október 22-23-iki megemlékezéseken, egyedül a francia miniszterelnök jelezte távolmaradását, belpolitikai okokra hivatkozva. Ezt a külügyi tárca protokollfőnöke mondta szerdán Budapesten.

BAMA

Ötvenhat külföldi delegáció érkezik az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulós megemlékezéseire, közöttük húsz államfő, a spanyol és a norvég király, a belga trónörökös, a luxemburgi nagyherceg - közölte Bokor Balázs. Megjegyezte: ötvenhatodikként az orosz delegáció is bejelentkezett, amelyet Szergej Mironov parlamenti elnök fog vezetni.

Budapestre jön például a NATO főtitkára, az ukrán elnök, a román miniszterelnök, a német szövetségi államfő, New York állam kormányzója, a cseh elnök, a három balti ország államfője, az Európa Tanács főtitkára, a finn elnök, a holland miniszterelnök. Dominique de Villepin francia miniszterelnököt Catherine Colonna Európa-ügyi miniszter fogja képviselni. A protokollfőnök kitért arra, hogy Traian Basescu román elnök nem mondta le részvételét: ő Indiába menet eleve csak néhány órát tartózkodott volna Budapesten, mialatt Sólyom László államfővel lett volna egy munkamegbeszélése, ám kiderült, hogy ez a gyors program technikailag nem oldható meg.

Mint elhangzott, Magyarország történetében még nem fordult elő, hogy egy időben ennyi magas rangú külföldi delegáció tartózkodjon a fővárosban; az eddigi "rekord" az 1994-es EBEÉ-csúcs volt, 33 delegációval. A magyar állam a meghívott magas rangú vezetők mellett delegációnként két személy itt tartózkodását állja. Az uralkodók, állam- és kormányfők elnöki lakosztály kapnak nyolc budapesti szálloda valamelyikében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!