Hírek

2006.10.14. 06:21

Nevetséges a fiataloknak kitalált illetékkedvezmény

Olvasónk első lakást vásárló fiatal. Nyolcmillió forintig illetékkedvezmény jár neki. Azt viszont nem tudja, hogy az összeget beszámítják-e, vagy maximum ennyi lehet a lakás ára.

Rados Virág

Rossz hírem van a kedves olvasó számára – reagáltak a Dr. Schneider Ügyvédi Irodában. A fiataloknak szóló illetékkedvezmény csak olyan lakás után jár, amelynek forgalmi értéke nem haladja meg a nyolcmillió forintot. Vagyis nem az a szabály, hogy mondjuk egy tízmilliós lakás esetében nyolcmillió forintig beszámítják a kedvezményt.

A forgalmi érték nem azonos a vételárral. Ha tehát valaki hatmillióért megvesz egy lakást, és a hivatal mondjuk kiküld egy szakértőt, aki megállapítja: a piacon ennek tizenötmillió az értéke, az új tulajdonos máris elesett a kedvezménytől.

A szabály egyébként egészen pontosan így szól: az említett kedvezményt megkaphatja az a harmincötödik életévét be nem töltött fiatal, aki első lakástulajdonát szerzi meg. Ő az egyébként fizetendő illeték ötven százalékáig terjedő, de legfeljebb negyvenezer forint kedvezményre jogosult. És csakis akkor, ha a lakás forgalmi értéke nem haladja meg a nyolcmillió forintot.

Nincs szó tehát hatalmas összegről – folytatja dr. Schneider Péter ügyvéd. Természetesen ez is relatív, hiszen pár tízezer forinthat, különösen a mai időkben. Egy fiatal embernek, aki új életet kezd, különösen fontos lehet, hogy e kezdet anyagilag minél zökkenőmentesebb legyen. Az állam tehát ezzel a kedvezménnyel valóban nem könnyíti meg jelentősen a rászorulók dolgát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!