Hírek

2006.10.06. 18:40

Orbán: vissza kell állítani a bizalmat

Erkölcsi és bizalmi válságságba sodródott az ország, amely a nagy nemzeti tragédiák előszele, mondta el Orbán Viktor péntek délután a Kossuth téren 100 ezres tömeg előtt. A Fidesz elnöke bejelentette, hogy útjára indítják az Igen Magyarország Chartát.

BAMA

Ilyen súlyos erkölcsi válság még nem volt Magyarországon, jelentette ki Orbán. A Fidesz elnöke szerint a társadalomban megszűnt a bizalom. A bizalom azt jelenti, hogy nem kell kételkednünk, mert a rendőr nem lopja el a pénztárcánkat, hogy az orvos nem mérgez meg bennünket, a kőműves nem lerombolja, hanem felépíti a házunkat és, hogy miniszterelnök nem hazudik. Ez a bizalom azonban megszűnt, márpedig olyan súlyos pénzügyi és erkölcsi válságból, amelybe hazánk sodródott, csak úgy van kiút, ha bizalom van.

A szónok szerint szomorú, hogy akik ezt a bizalmi válságot fel tudták volna oldani – a kormánypárti képviselők -, a hazugság csapdájába zárták az országot, mikor felsorakoztak a pénteki szavazáson „a hazug és esküszegő” politikus mellett. Orbán feltette a kérdést: mit gondolnak a koalíciós politikusok, ki fog hinni javaslatainknak. Ugyanis a választók szembe kerültek vezetőjükkel, amelynek a következményei beláthatatlanok lesznek. Az ellenzéki vezér szerint zuhanni fog a forint árfolyama, bajba kerülnek a devizában eladósodott emberek, és szedik a sátorfájukat a befektetők.

A pártelnök szerint a helyzet világos. A választók vasárnap távozásra szólították fel Gyurcsány Ferencet, aki szembeszegült a nép akaratával, és a koalíciós pártok a kormányfő mellé álltak a nép ellenében. Így az MSZP immár másodszor áldozza fel az országot, ezermilliárdok fognak elmenni arra, hogy Gyurcsány hatalmon maradhasson, a magasabb adókat és a vizitdíjat a kormányfő hivatalba maradásáért kell megfizetniük az embereknek.

Orbán bejelentette, hogy a Fidesz és a KDNP útjára indította az Igen Magyarország Chartát, amelyben igent mondanak minden magyar emberre pártállástól és etnikai hovatartozástól függetlenül. Igent mondanak a megmaradt nemzeti vagyonra, az igazság védelmére, a köztársasági elnök méltóságára és a demokráciára. A chartában leszögezik, hogy a képviselők ugyan úgy elszámoltathatók lennének, mint bármely más foglalkozás gyakorlói, s a miniszterelnöki eskü megszegése azonnali hivatalvesztéssel járna.

Az állásfoglalásban leszögezik, hogy tiszteletben tartják a választók akaratát, és nem követelnek előrehozott választásokat, tekintettel a fenyegető pénzügyi válságra, ám követelik, hogy a válságot előidéző kormányfő távozzon hivatalából és a kabinet adja át helyét egy szakértői kormánynak. A pártelnök azt is elmondta, hogy a Fidesz képviselői az elkövetkező hetekben minden nap megjelennek a Kossuth téren délután 5 és 6 között, szombaton Áder János, vasárnap pedig Navracsics Tibor mond beszédet az összegyűltek előtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!