Hírek

2006.10.24. 17:03

Tapossátok el az ÁVH-t!

Személyes beszámoló a Deák téri csatáról és az Astorián rekedt ezrekről

Maros László

„Tapossátok el az ÁVH-t!” „Ez a forradalom” – kiáltozzák jól és kevésbé jól öltözöttek, Árpád-sávos és nemzeti színű zászlót lengetők, maszkosok és arcukat vállalók a Deák térnél. Párt tüntető éppen elindult egy T-34-es tankkal, végigvágtatnak a villamosmegállón, szétlapítanak egy jelzőtáblát és egy kétméteres hirdetőoszlopot. Nagy éljenzés közepette a harckocsi húsz méterre a rendőrkordon előtt áll, ágyúcsővel az egymás mellett sorakozó rohamrendőrök előtt, akik elé akkor már beáll egy vízágyú.

A tank sofőrje kis várakozás után két gázfröccsöt ad a járműnek. A 35 tonnás páncélos kék benzinfüstbe burkolózik, ám néhány másodperccel később a tankot és a mellette menetelő rohamozókat szinte elfedi a számtalan becsapódó könnygázgránát sötétszürke füstje. Oldalról mintegy 20 rendőr rohanja meg, az előrenyomuló egyenruhások könnygázlövedékekkel célzott lövéseket adnak le a tank mellett rohanókra, akik a süvítő 20–25 centis patronok között egy mellékutcába menekülnek.

A tér másik felén közben vad kődobálás kezdődik a helyet hurokba záró rendőrök ellen, ám az ellenállók feladják a küzdelmet. Az Astoria és a Deák tér közé szorulnak, ahol hamarosan egy tucat lovas vágtat végig. „Ha megállnak, támadjátok hátba őket” – buzdítják a támadókat a körülállók.

„Nem tudom elhinni, hogy ezt 2006-ban is meg lehet csinálni” – méltatlankodik egy jól öltözött fiatalember, ahogy az Astoriánál éppen végetért Fidesz-nagygyűlés résztvevői összekeverednek a Deák tér felől rohanókkal. Sokan nem azért nem hagyják el a területet, mert nem akarják, hanem mert lezárták a Keleti-pályaudvar felé vezető Rákóczi utat is. Sok vidéki méltatlankodik a tömegben, hogy hozzátartozóját vesztette a keveredésben, s telefonálni sem tudtak egymásnak, mert a hálózatok túlterheltek. Sokakat az tart vissza, hogy olyan hírek terjengenek: a pályaudvar felé kéredzkedőket a rendőrök gyakran ok nélkül is megütik. Az út csak Budára, az Erzsébet-hídon keresztül szabad, vagy a Kálvin térre. Ezt azonban sokan nem ismerik, mások nem arra parkoltak, és félnek, hogy eltévednek a városban.

Hamarosan az a hír is elterjed, hogy egy tizenéves fiú halt meg, mert a rendőrök könnygázzal, vagy gumilövedékekkel fejbe lőtték. A hírek a tömegben egyre arról szóltak, hogy a rendőrök letartóztatás közben kegyetlenül elverik a lázadókat, s tovább gumibotozzák őket ha már magatehetetlenül fekszenek a földön. „És a legszebb, hogy ezek a szemetek a Parlament előtt most a tűzijátékot nézik” – mondja valaki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!