Hírek

2006.10.13. 13:25

Távozik a pénzügyi tárca fecsegő államtitkára

Belebukott újabb kommunikációs bakijába a Pénzügyminisztérium államtitkára. Katona Tamás csütörtökön a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének konferenciáján félreérthetően nyilatkozott a 2008-tól tervezett ingatlanadó részleteiről.

D. N.

Úgy fogalmazott, hogy a kormány az átlagot meghaladó értékű ingatlanokat kívánja megadóztatni. Hozzátette: jelenleg 9,5 millió forint a magyarországi lakások átlagos értéke. A jelen lévők úgy értelmezték a szavait, hogy a 9,5 millió forintnál értékesebb lakások után kellene adózni. A pénzügyi tárca később sietett leszögezni, hogy még nem döntött a kormány az adó részleteiről. Így nem ismert még az értékhatár, s az adó mértéke sem.

Az államtitkárnak nem ez az első kommunikációs bakija. Június végén, az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén lényegében tényként jelentette be: a kormány elfogadja azt a javaslatot, miszerint ne a 15 százalékos áfakulcsot növeljék 20 százalékra, hanem mindkét kulcs emelkedjen 17, illetve 23 százalékra. A szabad demokraták még aznap hevesen tiltakoztak a javaslat ellen, amelyről az államtitkár elmondásából értesültek. A másnapi ülésen a kormány jóváhagyta az eredeti javaslatot, amely megszüntette, s húsz százalékra emelte a 15 százalékos kedvezményes áfakulcsot.

Katona Tamást korábbi „elszólásakor” és most is figyelmeztette a miniszterelnök a nyilatkozattételi fegyelemre, valamint a kormányzat tisztségviselőkkel szembeni elvárásaira. A nyár közepén még hivatalban maradt az államtitkár. Most viszont úgy döntött, hogy benyújtja lemondását, amit Gyurcsány Ferenc elfogadott. Katonának viszont nem feltétlenül kell búslakodnia. A kormányfő ugyanis sietett leszögezni, hogy más, később meghatározandó beosztásban számít a munkájára. A pénzügyi tárca új államtitkárának személye egyelőre nem ismert.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!