Hírek

2006.10.11. 17:48

Utcára vonul az egészségügy

Gyógyszer- és patikaliberalizáció, biztosításfelügyelet, valamint a szakmai kamarák eltörlése – ez a három fő eleme a kormány egészségyügyi javaslatának. A szakma tiltakozik és az utcára vonul.

BAMA

A szakmai tiltakozások ellenére holnap benyújtja a kormány a parlamentnek az egészségügyi rendszer átalakítására vonatkozó terveit. Molnár Lajos szakminiszter az első javaslatról kifejtette: a jövőben feloldják a patikaalapítás szabályait, és egyes készítményeket gyógyszertáron kívül is lehet majd forgalmazni, szigorú szabályok szerint. Másodszor: a létrehozandó egészségbiztosítási felügyelet a jövőben egyfajta ellenőrző szerepet kapna az egészségügyben tevékenykedő intézmények fölött.

A harmadik javaslat szerint a kamarai tagságot eltörlik úgy, hogy a kamarák köztestületi jellegét megtartják. Hamarosan életbe lép az a tervezet is, amely szerint minden gyógyszer után 300 forintos külön térítési díjat kell fizetni. Ez alól csak a közgyógyellátásban részesülők mentesülnek.

A tervezet ellen tiltakozó patikusok azonnal be is jelentették, hogy jövő héten utcára vonulnak és a szaktárca budapesti épülete előtt tiltakoznak a kormány tervei ellen, amelyek szerintük nem a betegek érdekeit képviseli. Új tárgyalófél kijelölését kéri a kormánytól a Magyar Orvosi Kamara, mert a szervezet bizalma megrendült az Egészségügyi Minisztérium vezetésében. Éger István kamarai elnök hozzátette: azért nem tartják megfelelőnek a tárca magatartását, mert az elmúlt hónapok egészségpolitikai intézkedéseinek meghozatalakor nem vették figyelembe a betegellátás érdekeit.

Szakmai szempontok helyett a pénzügyi nézőpontokat vett figyelembe a kormány – így összegezte lapunknak Molnár bejelentéseit Mikola István, a Fidesz egészségyügyi szakpolitikusa. Szerinte a kormány javaslata a betegellátás biztonságát veszélyezteti. A politikus felháborítónak nevezte, hogy a tárca elképzelései szerint az orvost anyagilag tennék felelőssé a számára megszabott gyógyszerkeret túllépéséért.

A biztosításfelügyeletről úgy fogalmazott: „ez egy csendőrség lesz, amelyik majd fejbevágja az orvost, ha nem úgy mozog, ahogy szeretnék”. Ez a hatóság például az orvosokat szankcionálhatná, ha azonos hatóanyag tartalmú gyógyszerek esetén a drágábbat írnák fel. „Csakhogy a korszerűbb gyógyszerben számos olyan segédadalék van, amelyek a felszívódást, a nagyobb hatékonyságot segítik” – figyelmeztet Mikola.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!