Hírek

2006.10.22. 07:37

Végy 15 kiló dúsított uránt!

Valós veszéllyé vált a titkosszolgálatok rémálma, a nukleáris terrorizmus

Farkas Károly

Az észak-koreai atomteszt után realitássá vált a titkosszolgálatok rémálma: a terroristák is hozzájuthatnak nukleáris fegyverekhez. Atomfegyver előállításához szükséges hasadóanyagot ugyanis eddig sem volt lehetetlen beszerezni, éppen márciusban füleltek le két oroszt, akik 20 kilogramm urán 235-öst akartak piacra dobni, ami éppen elegendő egy Hirosima városára ledobott atombombához hasonló robbanószerkezet előállításához, de a terroristáknak hiányzik a megfelelő ipari bázisa egy nukleáris fegyver előállításához.

„Ha valakinek van uránja, abból még nem tud atombombát előállítani, ahhoz komoly infrastruktúra kell” – emelte ki lapunknak Sükösd Csaba, fizikus, a Budapesti Műszaki Egyetem Nukleáris Kutatóintézetének munkatársa. „A természetes uránt nehéz és bonyolult eljárás dúsítani és sok is kell belőle, Irán most éppen ezzel a problémával küszködik” – tette hozzá.

Észak–Korea azonban eddig is komoly tényező volt a nukleáris fegyverek fekete piacán, így félő, hogy ha Kim Jong Il diktatúrája nem is használja fel atomfegyvereit, eladhatja őket annak, aki hajlandó azokat bevetni.
Phenjan már a kilencvenes évek elején nukleáris fegyverek előállításához szükséges technológiát adott el az atomhatalmi ambíciókat dédelgető Líbiának. Erre akkor derült fény, mikor az észak-afrikai ország 2002-ben átadta nukleáris létesítményeit a nemzetközi közösségnek. Több, urándúsításra alkalmas eszközről bizonyítható volt, hogy azokat Észak-Koreában gyártották.

Az atomhatalmaknak eddig sikerült megakadályoznia, hogy az al–Kaida, és a hozzá hasonló szervezetek atomfegyverekhez jussanak. Még a Szovjetunió felbomlása utáni zűrzavaros években is sikerült elzárni a közép-ázsiai és kaukázusi útvonalakat, amiken keresztül a fegyverek a közel-keleti és afganisztáni területekre juthattak volna. Egy nukleáris eszközökkel végrehajtott terrortámadás veszélyét kizárni azonban nem lehet. „Nem az a kérdés, hogy meg történik-e, hanem az, hogy mikor” – áll az Egyesült Államok szenátusi vizsgálóbizottsága által készített jelentésben.

Egy esetleges támadás több forgatókönyv szerint zajlana le. A terroristák robbanthatnak egy hagyományos atombombát, bármely nyugati nagyváros központjában. Egy ilyen robbanás következményei elképzelhetetlenek, a halálos áldozatok száma több milliót is elérhetné. Kevesebb pusztítással járna egy „piszkos bombával” végrejhajtott merénylet, de az ezzel okozott káosz is komoly károkat okozna. A felszabaduló radioaktív szennyezés miatt sok százezer embert kellene kitelepíteni néhány óra alatt, a szennyezés mértékétől függően az érintett terület akár évtizedekre néptelenné válna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!