Hírek

2006.12.18. 18:00

A bunyó elmaradt, a vita nem

Ezúttal a kormány három tagjának invitálás nélküli megjelenése borította fel a forgatókönyvet az önkormányzatok-frakcióvezetők találkozón. A termet mégis Szeged MSZP-s polgármestere hagyta el.

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Kósa Lajos szót adott a hívatlanul érkező Lamperth Mónikának és Veres Jánosnak is a hétfői önkormányzati találkozón a Parlamentben – fotó: Kallus György
[/caption]„Itt lassan bunyó lesz, mint a szingaléz parlamentben” – súgta oda az egyik meghívott vendég a mellette ülő kollégájának, miután személyeskedő vita alakult ki Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere és Botka László, Szeged szocialista városvezetője között hétfőn a parlament delegációs termében. A megyék és a megyei jogú városok vezetői ugyanis oda hívták meg a parlamenti pártok frakcióvezetőit annak érdekében, hogy a 2007-es költségvetés csütörtöki elfogadása előtt még tájékoztassák rajtuk keresztül a képviselőket az önkormányzatok „kivéreztetett” állapotáról.

A találkozón azonban hívatlanul megjelent Veres János pénzügyminiszter, Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter és Bajnai Gordon kormánymegbízott, sőt előbbi kettő beszédet is mondott. A váratlanul kipattant és gyors lefolyású vita azzal kezdődött, hogy a kiosztott állásfoglalásról Botka László kijelentette: „Ez egy pártpolitikai nyilatkozat, amely tartalmáról semmilyen előzetes egyeztetés nem történt, ráadásul az aláíró Önkormányzatok Gyűlése nem is létezik”. Kósa Lajos erre kérdéssel válaszolt, miszerint: „Miért nem nyitod ki a szemed”. Majd Debrecen polgármestere azzal vádolta meg szegedi kollégáját, hogy csak akkor ilyen bátor, amikor a kormány tagjai ott ülnek mellette, különben többnyire egyetért az ellenzéki városvezetőkkel. Botka ekkor elhagyta a termet és ebédelni indult.

A képviselőknek írt állásfoglalásban amúgy többek között az áll: „Nem vagyunk a változás ellen, de a sikeres változás alapja a párbeszéd, és a minél szélesebb körű társadalmi konszenzus. Ennek hiányában a legjobb szándékú átalakítás is kudarcra van ítélve. Gondolják meg, hogy valóban az iskolák bezárása és az önkormányzatok megnyomorítása a jövőbe vezető út”.

Kósa Lajos a találkozó nyugodtabb szakaszában még úgy fogalmazott, hogy ugyan az önkormányzatoknak már az alapfeladataik ellátásához sincs elég forrásuk, de tisztában vannak a központi költségvetés jelenlegi helyzetével, ezért nem is több pénzt kérnek a kormánytól. „Eljött a pillanat, amikor már nincs hová hátrálni, mert a helyzet tarthatatlan. Jövőre már a nagyobb településeknek is hitelt kell majd felvenniük, hogy ki tudják fizetni a villanyszámlákat. Ennek ellenére mi nem pénzt, hanem a feladatok csökkentését kérjük” – mondta Kósa Lajos. A fideszes politikus példaként a kötelező tanszerellátást, a hajléktalanellátást és a panelprogramot említette.

„Magyarország nem elég gazdag ország ahhoz, hogy ennyi önkormányzatot fenntartson. A rendszerben nincs több tartalék, de ennek ellenére nem igaz, hogy jövőre csökken az önkormányzatok finanszírozása, sőt nyolc százalékkal növekedni fog” – szögezte le a Kósától szót kapó Veres János pénzügyminiszter. Míg Lamperth Mónika előbb felszólította a jelen lévő polgármestereket, hogy 2007-2008-ban próbáljanak meg takarékosabban gazdálkodni, majd a feladatok csökkentéséről tárgyalásra hívta Kósát január 11-re. „A konvergenciaprogram nem egy elvont program, annak hatásai az egész országot, a társadalomegészét, így az önkormányzatokat is érinti” – mondta a miniszter.

Mint emlékezetes, december 14-én tartotta alakuló ülését a Kormány-Önkormányzatok Egyeztető Fórum, ahol Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is megjelent. Hiányoztak azonban a fideszes önkormányzati vezetők, bár állítólag nem politikai bojkottról volt szó, hanem egyéb elfoglaltságok miatt maradtak távol. A találkozókon való invitálás nélküli udvariatlan megjelenés hagyományát pedig a fideszes megyei közgyűlési elnökök honosították meg még november elején, amikor meghívó hiányában is helyet foglaltak a kormányfő és a megyei jogú polgármesterek közötti egyeztetésen.

Az MSZP-nek jó a büdzsé

Az önkormányzatok számára elfogadható feltételeket biztosít a 2007-es költségvetés – jelentette ki hétfőn Jauernik István. Az Országgyűlés önkormányzati és területfejlesztési bizottságának szocialista elnöke arra emlékeztetett, hogy a tervezetthez képest 4,2 milliárd forinttal nőtt az önkormányzatok támogatása, amelyeknek a saját bevételük is növekedni fog az iparűzési, illetve a gépjárműadónak köszönhetően. 2007-ben 1348,9 milliárd forintot kapnak összesen az önkormányzatok, amiből 513,2 milliárd forint az szja, 835,7 milliárd forintot az állami támogatások, hozzájárulások rész és 65,6 milliárd forint a 4-es metró építésére szánt összeg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!