Hírek

2006.12.20. 06:07

Éjfélig megúszható a bírság

Szerda éjfélig az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alá tartozó társaságoknak, egyéni vállalkozóknak is meg kell fizetniük a teljes évi adójuk legalább kilencven százalékát. Az adófeltöltési kötelezettség az egyéb társaságok, vállalkozások körében már jól ismert.

D. N.

Az évek óta működő rendszer lényege az, hogy a társas vállalkozásoknak december 20-ig meg kell becsülniük az adott évi társasági adó fizetési kötelezettségüket. Ennek a kilencven százalékát át kell utalniuk az adóhatósághoz. A társasági adót fizető vállalkozások közül csak azoknak kell a számlájukat feltölteniük, amelyek a megelőző évben ötvenmillió forintnál nagyobb árbevételt értek el. Az érintetteknek nemcsak az adót kell átutalniuk, hanem arról bevallást is kell készíteniük. Bonyolítja a helyzetet, hogy a nyereséges társas vállalkozásoknak a szeptember elsején bevezetett négyszázalékos különadóból is előleget kell fizetniük. A törvény szerint december 20-ig kell megfizetni a várható közterhet.

A különadót azonban nem kell bevallani, csak át kell utalni. A feltöltési kötelezettséget az idén terjesztették ki az evásokra is, amelyeknek forgalomtól függetlenül eleget kell tenniük az előírásnak. Ne feledkezzenek meg az érintettek arról, hogy az október elseje után beérkezett jövedelmeket már 25 százalékos eva terheli a korábbi 15 százalékos helyett! Érdemes feltölteniük a vállalkozásoknak az adószámláikat. Ellenkező esetben a meg nem fizetett adó húsz százalékának megfelelő mulasztási bírságot róhat ki rájuk az APEH. Ma éjfélig dönthetnek az évi bruttó 25 millió forintnál kisebb forgalmú vállalkozások arról, hogy belépnek-e az evába, vagy kijelentkeznek a hatálya alól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!