Hírek

2006.12.05. 19:44

Könnyebb határátlépés 2008-tól

Az uniós csatlakozás leglátványosabb előnyére alig több mint egy évet kell várni: Magyarország 2008-tól része lesz a belső határellenőrzést megszüntető schengeni rendszernek.

Europress-összeállítás

Két év múlva már egy országhatáron sem kell megállnia annak, aki Hollandiába vagy a portugál tengerpartra igyekszik. 2008 januárjától ugyanis szárazföldön és vízen, három hónappal később (a nyári időszámítás kezdetén, március 30-án) pedig a légi közlekedésben is megszűnhet a határellenőrzés az Európai Unió legtöbb tagországa és Magyarország között. Így döntöttek kedden a huszonötök igazságügyi és belügyminiszterei, amikor elfogadták a schengeni övezet kiterjesztését az unió 2004-ben csatlakozott tagországaira.

A személyforgalomban a belső ellenőrzés megszűnése után még személyi igazolványt sem kell felmutatni. Ráadásul Ausztria, Szlovénia és Szlovákia felé gyakorlatilag csak a természet akadályozhatja meg azt, aki át akar lépni, a rendelkezések szerint ugyanis nem csak az átkelőket kell elbontani, de a zöldhatár is korlátozás nélkül átjárható lesz. A légiközlekedésben sem kell már útlevélellenőrzésre számítani, kivéve a Nagy-Britanniába és Írországba belépőket, a két állam ugyanis nem része a schengeni övezetnek. A nem uniós tag Izland és Norvégia ezzel szemben igen, s várhatóan a tíz új EU-tagállammal együtt az unió közepén fekvő Svájc is része lesz a társaságnak.

Ehhez egyébként az új tagoknak komoly előírásokat kell teljesíteni. A szabad átjárás kialakításával párhuzamosan ugyanis a külső határok megerősített védelmét várja el az unió. Arról, hogy az új tagok közül melyek felelnek meg az elvárásoknak, várhatóan jövő ősszel határoznak. Jó hír, hogy Magyarország felkészülésével eddig elégedett volt Brüsszel, ami azért is fontos, mivel hazánk ma négy nem EU-taggal határos, Szerbia vagy Ukrajna esetében ráadásul még vízumkényszer is életben van. Mivel ez a schengeni rendszerben tovább szigorodik – hiszen a hozzánk belépők 25 országban mozoghatnak szabadon – a megszokott hétvégi vagy nyári torlódásokkal már nem Hegyeshalomnál, hanem például Kelebiánál kell majd számolni. Szigorú felügyelet lesz a román határszakaszon is, ám egy friss rendelkezés értelmében itt jövő januártól már csak az egyik oldalon kell az átlépőknek bemutatni az okmányaikat. (Tovább gyorsítja a forgalmat, hogy az uniós csatlakozással együtt ezen a szakaszon megszűnik a vámellenőrzés is.)

A határátkelők lebontása nem jelenti azonban az ellenőrzés végét. Erre ugyanis az ország területén bárhol sort keríthetnek a határőrökből, vámosokból és rendőrökből álló egységek – vagyis külföldi látogatásokhoz ezt követően is vinni kell valamilyen igazolványra. Magyarországnak ugyanakkor joga lesz arra, hogy ha szükségesnek ítéli, visszaállítsa az országhatárok ellenőrzését. Erre már többször akadt példa, elsősorban nemzetközi csúcstalálkozók miatt, de a németek vagy a portugálok a náluk rendezett labdarúgótornák idején is ellenőrizték a belépőket.

Az új tagokkal együtt az EU is fejleszt: a schengeni övezetben tartózkodók adatait tároló Schengeni Információs Rendszer (SIS-I) kiterjesztése a bővítés másik alapfeltétele. Az azonban már hónapokkal ezelőtt kiderült, a SIS-II csak késéssel tud majd beindulni – a pesszimista jóslatok szerint csupán 2009 környékén. A visegrádi négyek már májusban tiltakoztak a csúszás miatt, a mostani áttörést azonban egy portugál javaslat hozta meg. Eszerint az újak a korábbi tervekkel ellentétben még a régi SIS-hez csatlakoznak.

Közös nyomozás – gigantikus rendszerben

A Strasbourgban működő SIS rendszer nagyjából 15 millió adatával egy gigantikus körözési adatbázis, amelyhez a schengeni övezet tagországaiban működő bűnüldöző szervek és bíróságok férnek hozzá. A SIS tartalmazza többek között azoknak az adatait, akiket a zóna területén köröznek, a nekik kiküldött idézésnek nem tettek eleget, s olyan nem uniós állampolgárokét is, akiknek belépését nem engedélyezik. Ugyanakkor eltűnt személyekről, bizonyítékokról, járművekről, fegyverekről, okmányokról vagy bankkártyákról is megtalálhatók információk. Így például egy Ausztriában ellopott autónak elvileg nyomára bukkanhat egy rendőr Spanyolországban, s el is kobozhatja.

Ezek is érdekelhetik