Hírek

2006.12.04. 05:07

Veszélyek között dolgoztam, nem kaptam jutalmat

Olvasónk veszélyek közepette látta el munkáját, később mégsem díjazták erőfeszítéseit. A cégvezető azt mondta: nem jár neki jutalom, hiszen a kötelességét teljesítette.

Rados Virág

Nemhogy jutalom jár, de kifejezetten pótlékot kell fizetni a dolgozónak – mondja ki a Munka Törvénykönyve. Erre a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában hívták fel a figyelmet. A jogszabály pontosan úgy szól: ha a dolgozó túlmunkát végez, azt díjazni kell, ha pedig életét, egészségét veszélyeztetve látja el feladatát, pótlékra jogosult. Ilyen munkájuk lehet a sugárveszélyes helyen dolgozóknak vagy a könnygázgránátok, gumilövedékek közé merészkedő riportereknek. Törvény szerint a pótlékot nem vonhatják meg tőlük.

Amennyiben ez mégis megtörténik, a munkavállaló egyeztetést kezdeményezhet a munkáltatóval. Ha nem sikerül dűlőre jutni, munkaügyi bírósághoz fordulhat. Más lapra tartozik, hogy ezt sajnos kevesen teszik meg – jegyezte meg az ügyvéd. Az emberek nem mernek ujjat húzni a főnökükkel – féltik az állásukat. A munkaügyi perek zöme így az elbocsátás utáni időszakban kezdődik. Vagyis akkor, amikor a dolgozók többsége úgy érzi: veszíteni már nem tud, így csak nyerhet.

A veszélyesség egyébként akkor tartozik hozzá a munkakörhöz, ha erre a munkaszerződés külön kitér. A National Geographic csatorna filmesei nyilván nap mint nap extrém helyzetbe keverednek. Igaz, nekik a fizetésük magasabb az átlagnál. Azt tehát, ha valaki az egészségét, netán életét kockáztatja munkája során, mindenképpen honorálni kell.

Rados Virág -->

Ezek is érdekelhetik