Hírek

2007.02.14. 11:04

167 jelölt az idei Nobel-békedíjra

Döntés született a norvég fővárosban az idei Nobel-békedíj jelöltjeiről. A Norvég Nobel-díj Bizottságnak a február elsejei jelölési határidő lejárta után két héttel megjelent közleménye szerint 167 jelölés történt, ebből 35 szervezetekre vonatkozik.

BAMA

Az előző évben 191 volt a jelöltek száma. A 10 millió svéd koronával (csaknem 277 millió forinttal) járó Nobel-békedíjat 2006-ban Mohamed Junusz bangladesi bankárnak ítélték oda rászorulóknak nyújtott kis összegű hitelek méltánylásaként. Az idei jelöltek közt van az 58 éves Al Gore volt amerikai alelnök is, aki a fenyegető éghajlati katasztrófa elhárítása érdekében kifejtett fáradozásaiért részesülne a kitüntetésben. A további esélyes jelöltek között szerepel a 69 éves Martti Ahtisaari volt finn köztársasági elnök nemzetközi béketeremtő tevékenységéért, valamint az 58 éves kínai Rebya Kadeer asszony, aki jelenleg az Egyesült Államokban él száműzetésben. Ujgur származású és az ujgur kisebbség jogaiért küzd - írja az MTI.

Geir Lindestad, a Nobel Intézet igazgatója közölte, hogy a jelöltek közül háromnak az elfogadásáért "heves kampány" folyik. Neveket nem akart említeni és csupán annyit közölt, hogy e három személyt "százak javasolták jelölésre a világ minden részéből". A hatályos szabályok értelmében azonban ez nem lehet befolyással a díjakat odaítélő öt tagú bizottság döntésére. Bizonyosra vehető, hogy a 46 éves ír rockénekes, Bono és 52 esztendős brit kollégája, Bob Geldof is szerepel a jelöltek között, amiért kiállnak a harmadik világ országai adósságának elengedése mellett.

A hagyománynak megfelelően a Nobel-békedíjakat évente december 10-én, a díjalapító Alfred Nobel (1833-1896) halálának évfordulóján adják át. A döntés mindig októberben születik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!