Hírek

2007.02.20. 12:48

A bíróság már vizsgálja, miért robbant fel a petárdagyár

Megkezdődött a törökbálinti petárdagyár üzemeltetőinek, fenntartóinak büntetőpere. A vádhatóság tegnap arra jutott, hogy a Pyro-Technic Kft. négy vezetője „nem gondoskodott arról, hogy a raktározás a vonatkozó előírásoknak megfelelően történjen”.

Sz. Z. A.

A másod- és harmadrendű vádlottat, úgy vélik, közvetlen felelősség terheli azért, mert nem hajtatták végre az összes biztonsági előírást. Az elsőrendű vádlott pedig nem gondoskodott az érvényes szakhatósági engedélyek beszerzéséről. Az ügyész ismertetése szerint 70 kilogramm fekete lőpor és 230 kilogramm robbanóképes anyag robbant fel 2004. augusztus 5-én. A vádhatóság a robbanás okaként azt jelölte meg, hogy a raktár felépítése és nem megfelelő szellőztetése miatt a szabálytalanul tárolt alapanyagok, valamint a csomagolás, és termékek mozgatása során mindenütt fekete lőpor rakódott le. A sorozatos robbanásokkal járó tragédia miatt a vállalkozás három munkatársa vesztette életét, további öt ember nyolc napon belül, egy személy pedig nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!