Hírek

2007.02.11. 15:38

A kémek őszintén beszélnek

A hétvégi müncheni biztonságpolitikai fórum meghatározó témájává vált, hogy az orosz elnök éles kirohanást intézett az Egyesült Államok ellen

Csák Elemér

Vasárnap a nemzetközi tanácskozás második napján az amerikai védelmi miniszter visszautasította  az orosz elnök Washingtonnak címzett bírálatait. Vlagyimir Putyin szombaton szokatlanul heves kirohanást intézett az amerikai külpolitika ellen, és világuralmi törekvésekkel vádolta meg az Egyesült Államokat.

Robert Gates válaszában azt hangsúlyozta: a fórum résztvevői valamennyien ugyanazokkal a problémákkal és kihívásokkal néznek szembe, és ezeket partneri viszonyban kell megoldani. Hozzátette: egy hidegháború bőven elég volt. Putyin kemény hangvételét illetően a miniszter – aki korábban maga is hírszerző volt – az orosz elnök KGB-s múltjára utalva azt mondta: „a kémek mindig őszintén beszélnek”.

Gates ugyanakkor rámutatott: „Oroszország sok vonatkozásban a NATO partnere, bár időnként meglepetést okoz politikája, mert „ellentmond a nemzetközi stabilitásnak”. Szavai szerint a katonai szövetségnek komoly kötelezettségei vannak a világban. Ezek teljesítése érdekében „több ország mindent megtesz, mások azonban semmit”.

Az amerikai védelmi miniszternél sokkal határozottabban reagált Putyin beszédére az egyik demokrata szenátor. „Megjegyzései egészen provokatívak, és ezen el kell gondolkodnunk. Kiábrándító volt, mert azt reméltem, hogy túl vagyunk már az ilyen retorikán” – mondta Joseph Lieberman.

Az amerikai adminisztráció több képviselője kemény választ sürgetett, de a Fehér Ház végül visszafogottan reagált Putyin bírálataira. Az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője „meglepőnek és kiábrándítónak” nevezte az orosz elnök megállapításait, amelyek szerinte nem helytállóak. Gordon Johndroe azonban hangoztatta: az Egyesült Államok továbbra is arra számít, hogy folytatódik az együttműködés Oroszországgal a nemzetközi közösség számára fontos kérdésekben.


Moszkva  növekvő terrorhullámra figyelmeztet

Az orosz védelmi miniszter Münchenben kijelentette: Oroszországnak sikerült legyőznie csecsenföldön a nemzetközi terrorizmus építményét. Hangsúlyozta, hogy a globális világban nem létezik helyi terrorizmus, s országa valójában a nemzetközi terrorzmussal harcolt. A probléma már megoldódott – állította Szergej Ivanov, ugyanakkor a
terrorcselekmények növekvő hullámának veszélyére figyelmeztetett.

A politikus úgy vélekedett, hogy az „ellenség” (azaz a terroristák) jelenleg erőt gyűjt, megpróbálja a maga javára fordítani a világ különböző térségeiben az elmúlt években felgyülemlett, konfliktusok kirobbantására alkalmas feszültséget. Ivanov egyúttal szót emelt az ellen, hogy a terrorizmus elleni harc során kettős mércét alkalmazzanak; szerinte azt a közös alapelvet kell követni, hogy az egyes államok vagy kiadják a bűnözőket, vagy elítélik őket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!