Hírek

2007.02.05. 18:05

A lakosságot nem érinti a villamosipari dolgozók sztrájkja

É. S.

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak ma a villamosenergia dolgozók, mivel a gazdasági tárca megvonná kedvezményes áramtarifájukat. Az ágazat aktív és nyugdíjas 65 ezer dolgozója eddig ugyanis a lakossági áramár egyharmadát fizette, ami jelenleg 13,8 forint kilowattóránként.

A lakossági fogyasztókat azonban nem érinti a munkabeszüntetés. A sztrájk alatt több erőmű teljesítményét 200, majd február 8-án 400, február 12-én pedig 600 megawattal csökkentik, ha nem sikerül megállapodni a gazdasági minisztériummal. A sztrájkbizottság azt is kilátásba helyezte, hogy a nem védett és nem létfontosságú fogyasztók öt százalékát kikapcsolják az ellátásból három óra időtartamra.

Hétfőn a szaktárca és a három érintett szakszervezet képviselői informális egyeztetést tartottak. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szóvivője, Garamhegyi Ábel bejelentette, hogy a teljes piacnyitásig fenntartják a nyugdíjasok és a dolgozók kedvezményét, az utóbbiaknak áremelés esetén valamiféle további kedvezményt is biztosítanak. A tárgyalások szerdán folytatódnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!