Hírek

2007.02.07. 16:42

A vasutasok is sztrájkolnak

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete is csatlakozik a február 21-ére meghirdetett kétórás közszolgálati figyelmeztető sztrájkhoz

Éber Sándor

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete is csatlakozik a február 21-ére meghirdetett kétórás közszolgálati figyelmeztető sztrájkhoz, így ha addig nincs megegyezés, a vasúti közlekedés is leáll erre az időre – jelentette be tegnap Gaskó István. A szakmai szakszervezet, illetve a Liga Szakszervezetek elnöke kijelentette, hogy a versenyszférában tevékenykedő vasutas szakszervezet így fejezi ki a közszféra jogos bérharcát támogató szolidaritását.

A sztrájkhoz feltehetően csatlakoznak további vasutas, az autóbusz-közlekedésben érdekelt, illetve villamosipari és repülőtéri szakszervezetek is. A közszférában dolgozók azt szeretnék elérni, hogy a keresetemelés érje el legalább az 5,5 százalékot, az Országos Egyeztető Tanácson a versenyszférának ajánlott 5,5-8 százalékos érték alsó határát.

A Liga Szakszervezetekhez tartozó Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége demonstrációt szervez erre a napra a Keleti pályaudvar elé. A szövetséghez tartozó munkavállalók nem sztrájkolhatnak, ezért csak azok tudnak részt venni tüntetésen, akik szabadságon vannak, vagy szabadnaposok.

A keddi munkabeszüntetés után tegnap a villamosipari-dolgozók megállapodtak a gazdasági tárcával, így a csütörtökre tervezett sztrájkot 90 napra felfüggesztették. Az erőművek dolgozói az ellen tiltakoztak, hogy megszüntették volna áramtarifa kedvezményüket – az áramdíj 37 százalékát kellett csak fizetniük.

Az előzetes megállapodásban a jelenlegi munkavállalók kedvezményes tarifáját a munkáltatók elismert költségei közé sorolták. A kormány pedig garantálja, hogy az iparághoz tartozó jelenlegi nyugdíjasok (illetve a jogosult özvegyek) legalább olyan feltételek mellett jussanak kedvezményhez, mint az aktív dolgozók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!