Hírek

2007.02.21. 16:49

Csúcstechnikát kaptak a tűzoltók

A műegyetemi tragikus események tanulságait levonva a tűzoltók nagyobb biztonságban lesznek, ha egy füsttel telített helyiségbe kell bemenniük.

Vég Márton

A tavaly augusztusi, műegyetemi tragikus események tanulságait levonva, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság 190 darab elektronikus jelző- és figyelmeztető védőeszközt vásárolt 50 millió forint értékben a közelmúltban, amelyekkel a tűzoltók nagyobb biztonságban lesznek, ha egy füsttel telített helyiségbe kell bemenniük.

A csúcstechnikát képviselő eszközök – amiket várhatóan márciusban kezdenek használni – Magyarországon először egészítik majd ki a lánglovagok bevetési felszerelését, működésüket tegnap mutatták be a nyilvánosságnak. „Ezzel a beruházással szeretnénk megelőzni, hogy még egyszer ne következhessen be hasonló, mint a múlt nyáron” – mondta Bende Péter, fővárosi tűzoltóparancsnok.

Az új technika lényege, hogy a beavatkozást végrehajtó tűzoltó légzőkészülékére szerelt berendezés regisztrálja a létfontosságú adatokat, és azokat a helyszínen jelenlévő biztonsági tiszt számítógépére továbbítja. Ha bármilyen probléma merül fel, akkor azonnal lehetőség van a bajba jutott kolléga mentésére. A legfontosabb funkciója, hogy 21 másodpercnyi mozdulatlanság után nyolc másodpercig előriasztást ad egyre hangosabb hangjelzéssel és villogással. Amennyiben ez idő alatt a tűzoltó megmozdul, akkor a tényleges riasztás elmarad. A készüléken található egy manuális pánikgomb is, amelynek megnyomása azonnal kiváltja a riasztást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!