Hírek

2007.02.10. 10:45

Fodrászhoz mennek a revizorok

A fodrászok, a kozmetikusok, a favágók és az asztalosok ellenőrzésére fordít idén kiemelt figyelmet az adóellenőrzések során az APEH. A korábban beharangozott tízezer vagyonosodási vizsgálatból háromezret már elindított a hatóság.

Tóth Marcella

A számítástechnikai eszközöket, mobiltelefonokat értékesítők, a hulladék-kereskedelmi vállalkozások, valamint a fakitermelők és feldolgozók számíthatnak idén leginkább adóellenőrzésre. Kiemelt figyelmet fordít az APEH a bútorgyártók, az ingatlanügynökök és -közvetítők, a fodrászatok és az egyéb szépségápolási szolgáltatást nyújtó vállalkozások vizsgálatára is.

Az utóbbi szakmákra jövedelmezőségi mutatókat szabott meg az adóhatóság, mivel ezek azok a területek, amelyeken nagyon elterjedt, hogy papíron általában minimálbérért, vagy annál kisebb összegért dolgoznak az emberek. Jövedelmezőség alatt az eredmény nettó árbevételhez viszonyított arányát érti az adóhatóság. A meghatározott mérték megyénként és tevékenységi körönként változó. A bútorgyártóknak 3-8, az ingatlanügynököknek 5-20, a szépségápolási vállalkozásoknak pedig 4-8 százalékos mutatót írt elő az APEH. Különösen azokra a vállalkozásokra fókuszálnak az ellenőrök, amelyek jövedelmezősége kevesebb, mint a fele az előírtnak – hangsúlyozta Varga Lászlóné, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnökhelyettese.

A kereskedelmi és vendéglátó tevékenységet végzők, az utazásszervezők, az ügynökök, a hús- és baromfifeldolgozók, valamint az e-kereskedelemben részt vevő vállalkozások jól teszik, ha idén ráncba szedik a könyvelésüket. A tervek szerint ugyanis jövőre az említett vállalkozásokat veszi górcső alá az adóhatóság.

Az eddiginél jóval nagyobb hangsúlyt fektet az APEH a vagyonosodási vizsgálatokra. A pénzügyi tárca által elvárt tízezerből már közel háromezer ellenőrzés elindult. Főleg azok számíthatnak vizsgálatra, akiknek jelentős értékű ingatlanuk van, vagy nagy összegű tagi kölcsönt nyújtottak gazdasági társaságnak. Azok az egyéni vagy társas vállalkozók sem lehetnek nyugodtak, akik több éven át minimálbérnek megfelelő jövedelmet vallottak be.

Fókuszban lesznek az idén a körbeszámlázásos ügyletek, az értékesítési láncolatok, illetve az áfa-kötelezettségük minimalizálására törekvő vállalkozások is. Ellenőrzésre számíthatnak azok a vállalkozások is, amelyek jogerősen felfüggesztett adószámú cégtől fogadtak be számlát. Megelőző jellegű vizsgálatokat végeznek a revizorok az új adók, például a szolidaritási adó megfizetésére kötelezettek körében.

Nagy próbatétel előtt áll az adóhivatal számítástechnikai rendszere: február 12-én adja be először minden kifizető és munkáltató elektronikusan a havi járulékbevallást az alkalmazottairól. A tegnapi sajtótájékoztatón Nagy József, az APEH titkársági főosztályának vezetője elmondta: az adóhivatal nem számít arra, hogy a bevallás határidején ne bírná a terhelést a számítástechnikai rendszer. Az adóhivatal mindenesetre megerősített ügyfélszolgálattal és több telefonvonallal készült a csúcsra, s ezen a héten már a járulékbevalláshoz szükséges sok verziót megért nyomtatvány is hibátlanul működött.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!