Hírek

2007.02.16. 16:57

Göncz a szlovák házelnöktől kér segítséget

Göncz Kinga tegnap abban kérte tárgyalópartnere segítségét, hogy ne csökkenjen a nemzetiségek kulturális-oktatási támogatása Szlovákiában.

B. B.

Figyelmet kért a révkomáromi Selye János Egyetem helyzetével kapcsolatban Pavol Paska szlovák parlamenti elnöktől tegnapi budapesti találkozójukon Göncz Kinga külügyminiszter. Ugyanis elképzelhető, hogy a szlovákiai magyarok egyetlen felsőoktatási intézménye márciusban csődöt jelent – írja a pozsonyi Új Szó.

A szlovák oktatási tárca 802 ezer korona helyett mindössze hatezer korona állami támogatást juttatott az egyetemnek, a különbözetet bírság címén visszatartotta. A büntetést azzal indokolták, hogy Révkomáromból késve és pontatlanul érkeztek a minisztériumba az egyetemi hallgatók központi nyilvántartásához szükséges adatok.

Ezzel szemben Albert Sándor rektor állítja: a késedelem mindössze néhány napos lehetett és nem az egyetem, hanem a tárca mulasztása miatt jelentkezett, mert „kód hiányában használhatatlan” programot adott meg az adatok továbbításához. Szigeti László, korábbi szlovák oktatási miniszter szerint „a tárca rafinált lépésekkel próbálja ellehetetleníteni” a magyar egyetemet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!