Hírek

2007.02.20. 15:50

Ingatlanadó: együtt vizsgálják más adókkal a bevezetést

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nyilatkozata szerint az iparűzési adót (hipa) jogi problémák miatt egy más típusú adónak kell felváltania.

Cs. E.

Ezt a kérdést még ebben a ciklusban rendbe kell tenni – mondta a Napinak Ikvai-Szabó Imre, az SZDSZ fővárosi frakciójának vezetője, Budapest főpolgármester-helyettese. A Pénzügyminisztériumban (PM) konkrétumokról nem nyilatkoznak egészen addig, amíg nem születik döntés az iparűzési adóról. Annyit árultak csak el a sajtóosztályon, hogy a tárca szakemberei a helyi adók rendszerét komplexen, a kis bevételt hozó – kommunális, idegenforgalmi, építmény – adókkal együtt vizsgálják.

Az önkormányzatok egyelőre nem látnak lehetőséget a hipával kieső összeg pótlására – a helyi terhek növelése révén legalábbis semmiképpen sem –, ám egyelőre nem is tartanak az adónem megszűnésétől. Az iparűzési adó jelenleg hatályban van, tudomásunk szerint eltörlése nem szerepel sem a kormány, sem az államreform-bizottság napirendjén – mondta Szmetana György, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) szakértője. Az Európa számos országában alkalmazott adónem 400 milliárdos bevételt jelent a magyarországi önkormányzatoknak, ezért szerinte nehéz lenne más forrást találni, ami a kieső bevételt pótolná.

Az értékalapú ingatlanadó bevezetéséhez másfajta földhivatali nyilvántartásra, adminisztrációra van szükség, mint a mostani. Ma Magyarországon ez az egyik leggyengébb láncszem - mondta lapunknak Ikvai-Szabó Imre, aki szerint a hipa kérdését 2010-ig mindenképpen rendezni kell. A főpolgármester-helyettes szerint a nulláról indulva létre kellene hozni egy (nagy adatbiztonságú, folyamatosan frissített) értékadatbázist.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!