Hírek

2007.02.27. 18:06

Orvosképzés saját zsebből?

Megváltoztatná 2008-tól a szakorvosi, azaz rezidensképzés finanszírozását az Egészségügyi Minisztérium. Az állam csak a hiányszakmákban állná a képzés költségeit – erősítette meg kedden Horváth Ágnes.

B. B.

Az államtitkár hozzátette: bizonyos területeken magas az orvosok átlagéletkora, ami öt vagy tíz év múlva problémát jelenthet az ellátásban. A Horváth Ágnes annak kapcsán nyilatkozott, hogy a Népszabadság keddi számában közölte: a rezidensek állami támogatásának megszüntetését tervezi a kormány.

Mire egy szakorvos önállóan kezelhet egy beteget, rendszerint 10-12 évnyi tanulás van a háta mögött. Hat év orvosi egyetem, a szakorvossá váláshoz két év rezidensképzés, utána három-négy év szakmai gyakorlat és újabb vizsga következik. A kétéves szakorvosi képzésre 1999 óta körülbelül 8 milliárd forintot költenek évente. Az általános orvosok képzésére havonta 330 ezer forintot, a fogorvosokéra 360 ezret. Az összegből a képzőhelyként kijelölt kórház biztosítja a kezdő orvosi bért és a tanulás költségeit. Évente körülbelül 750 friss diplomás orvos, 150 fogorvos és 300 gyógyszerész került így közalkalmazotti státusba, jelenleg összesen 2200 rezidens dolgozik.

A Népszabadság birtokába került minisztériumi dokumentum szerint az állam a 2007-ben végző orvosok közül már csak a hiányszakmára (például radiológus, altatóorvos és a patológus) jelentkező 150-200 rezidens képzését támogatná. Az intézkedés az orvoskamara szerint tragédiával érne fel. Stubnya Gusztáv, a Semmelweis Egyetem igazgatója szerint egy 25 éves fiatal az egyetemről kikerülve nem lesz képes zsebből finanszírozni a képzését, a kórháznak pedig nem érdeke, hogy olyan orvost foglalkoztasson, akire még nem számíthat.

Mikola István, a Fidesz egészségpolitikusa közölte: az orvosokra és a betegekre nézve is súlyos következményei lesznek, ha a kormány megvonja a rezidensek állami támogatását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!