Hírek

2007.02.15. 13:08

Szerb nem a koszovói függetlenségre

Érlelődik az új koszovói válság, miután csütörtökön nagy többséggel elutasította a szerb parlament a Martti Ahtisaari féle rendezési tervet

BAMA

Nagy többséggel elutasította a szerb parlament a Martti Ahtisaari féle koszovói rendezési tervet. A 250 tagú törvényhozás alakuló ülésén jelenlévő 243 honatya közül 225 szavazott a kormány által előterjesztett, elutasító állásfoglalásra.

A belgrádi kormány a határozatban elfogadhatatlannak nevezi az ENSZ-főmegbízott javaslatát, egyben további tárgyalásokat szorgalmaz. A dokumentum szerint Martti Ahtisaari indítványa sérti a nemzetközi jog alapelveit, mert nem tartja tiszteletben Szerbia szuverenitását és területi egységét, Koszovót pedig egy szuverén állam jellemzőivel ruházza fel.

A parlament a további egyeztetések érdekében megújította a Koszovó státusáról eddig tárgyaló szerb küldöttség mandátumát, és kötelezte a csoportot, hogy a jövő héten a határozattal összhangban tárgyaljon Bécsben Martti Ahtisaarival.

Koszovóról azonban véglegesen az ENSZ Biztonsági Tanácsa dönt majd, várhatóan májusban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!