Hírek

2007.02.05. 17:59

Terrorveszély miatt kell a kordon?

Hétfőn újabb magyarázattal rukkolt ki a rendészeti minisztérium a kordon-ügyben, eszerint a terrorfenyegetettség miatt veszik körbe a Parlamentet.

Vég Márton

Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter tegnap a Nemzetbiztonsági Kabinet soron kívüli ülésének összehívását kezdeményezte szerdára, ahol részletes tájékoztatást kíván adni a testületi tagoknak arról: milyen információk indokolják továbbra is a Kossuth téri kordon fenntartását.

Ez mindenképpen új fordulatot jelent, főleg ha hozzávesszük, hogy Petrétei államtitkára tegnap azt is megszellőztette, hogy mire lehet számítani. „Nem tíz embertől kell védeni a parlamentet, hanem különböző olyan hatásoktól, amelyek a világban rengeteg országban érvényesülnek. Magyarország is részese a nemzetközi bűnözésnek, sajnos” – mondta Kondorosi Ferenc.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára szerint tehát a terrorfenyegetettség miatt indokolt a védőkorlát. Petréteinek még arra is jutott ideje hétfőn, hogy levélben tájékoztassa az Európai Uniót a magyarországi eseményekről. „A magyar kormány meggyőződése, hogy a rendőröket tudatosan provokáló akciók megkérdőjelezik a politikai magatartás alapszabályait egy demokratikus társadalomban” – olvasható az EP elnökének és az EU soros elnökének címzett levélben.

A „vasfüggöny” mögött tegnap délután ötpárti egyeztetésen találkoztak a frakcióvezetők, amelyet Szili Katalin házelnök a békeidőkben még eredetileg a parlament tavaszi ülésszakának előkészítése ügyében hívott össze. A Fidesz azonban azzal a javaslattal rukkolt elő kora délelőtt , hogy Petréteit is hívják meg a megbeszélésre, hogy már ott adjon tájékoztatást: miért és meddig maradnak a kordonok.

Szili Katalin azonban félreérthette a Fidesz kérését, hiszen csak szerdára vár választ a szakminisztertől. „Záros határidőn belül szeretnénk megtudni, mi indokolja a kordonok fenntartását, és ez mennyiben sérti az állampolgárok alkotmányos jogait” – mondta Répássy Róbert fideszes frakcióigazgató. Míg az MSZP a hétfői frakcióülésén úgy döntött, hogy az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezik a lehető legkorábbi időpontra – péntekre – , mert álláspontjuk szerint a Fidesz képviselői a Kossuth téri kordon lebontásakor tudatos jogsértést követtek el.  

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közben betartotta pénteken tett ígéretét és feljelentette azokat a fideszes képviselőket, akik részt vettek a Kossuth téri kordon elbontásában. „Rendzavarás szabálysértése miatt tett feljelentést a rendőrség a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, amely majd eldönti, hogy lefolytatja-e az eljárást a kordonbontókkal szemben vagy sem” – mondta Jármy Tibor.

A BRFK szóvivője megerősítette, hogy a rendőrség vezetői folyamatosan elemzik a kialakult helyzetet, és ennek függvényében hozza majd meg a végső döntést a kordon sorsáról az eddig makacsul hallgató Gergényi Péter budapesti főkapitány. Hozzátette: eddig már 21 embert állítottak elő a pénteki eseményeket követően. Mivel a rendőrség végül rendzavarás szabálysértése és nem garázdaság bűncselekménye miatt tett feljelentést, ezért hiába érték tetten a fideszes honatyákat, hiszen a mentelmi jog védte őket. Szájer József fideszes EP-képviselő azonban többször is bejelentette, hogy azonnal lemondanak róla, amint megindítják ellenük a szabálysértési eljárást.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság hétfőn feljelentette azokat a képviselőket, akik részt vettek a fővárosi Kossuth téri kordon elbontásában. Jelenlegi formájában azonban elbírálásra alkalmatlan a rendőrség feljelentése, mert abban nincs pontosan megjelölve a feljelentettek köre és a tényállás. A Fővárosi Bíróság megkeresi a BRFK-t a feljelentés kiegészítése miatt.

A bíróság felhívja a BRFK-t, hogy a Legfőbb Ügyészen keresztül kezdeményezze az országgyűlési képviselők mentelmi jogának felfüggesztését, amennyiben a képviselők arról hivatalosan nem mondtak le. A bíróság közlése szerint a rendőrség rendzavarás szabálysértésének elkövetése miatt Orbán Viktor, Deutsch-Für Tamás, Szájer József, Répássy Róbert, Kövér László és a kordonbontásban aktívan résztvevő képviselőtársaikkal szemben tett feljelentést.

A bíróság a feljelentést ismeretlen tettes ellen lajstromozta, mert a feljelentés a megjelölt személyek adatait nem tartalmazza, illetve a többi résztvevő személye nem beazonosítható.

A magyar lakosság relatív többsége, 44 százaléka helyteleníti a Fidesz pénteki kordonbontását, és 68 százalék attól tart, hogy a polgári engedetlenségi akció további utcai zavargásokhoz vezethet – derült ki a Szonda Ipsos közvélemény-kutatásából. Ugyanakkor 35 százalék helyeselte a képviselők tettét, minden ötödik ember azonban nem tudott állást foglalni a kérdésben. Az MSZP és a Fidesz táborára is igaz, hogy több mint 50 százalék szerint a másik oldal a felelős a kialakult helyzetért. A lakosság többsége – 53 százalék – viszont úgy látja, hogy az egész politikai elit okolható a történtekért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!