Hírek

2007.02.21. 06:03

Új kalandok az MTV-ben?

Kosztümös-kalandos sorozatra is készül a Magyar Televízió, amely sok más tévéfilm mellett elkészítteti Jókai Mór legnépszerűbb regénye, a Szegény gazdagok új változatát.

Csontos Tibor

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Bálint Ágnes kedves mesefiguráit már régen megkedvelték a nézők. Hamarosan új jövevényekre számíthatunk. – Fotó: MTV Archívum
[/caption]Beleerősít a közszolgálati televízió, amely az év elején nem csupán új műsorokkal igyekszik elhódítani a nézőket a kereskedelmi csatornáktól, de minden bizonnyal újra felfedezi a televíziófilmek és tévéjátékok ízét. A hetvenes-nyolcvanas években is évente nyolcvan tévéfilmet készített az MTV a magyar és a világirodalom klasszikusaiból és kortárs szerzők műveiből. Az intézmény születésének ötvenedik évfordulója alkalmából szeretné, ha nézői ismét átélnék e filmes hőskorszakot. Emlékszünk az Abigél, A fekete város, Az őrjárat az égen, a Bors, a Jó estét nyár, jó estét szerelem, a Kántor nyomoz című nagy sikerű sorozatokra, amelyek ismétlésekor ma is százezrek ülnek a képernyő előtt. De az MTV közreműködésével készült annak idején a Különös házasság, a Sellő a pecsétgyűrűn című játékfilm is.

Ezt az időszakot szeretné újraéleszteni az MTV azzal, hogy a Magyar Mozgókép Közalapítvánnyal együtt másfél milliárd forintot szán magyar irodalmi művekből készülő filmes adaptációkra. Magyar írók műveiből, magyar rendezőkkel és magyar színészekkel tervezik az új televíziófilmeket.

Rudi Zoltán, a közszolgálati televízió elnöke elmondta, hogy ebből az összegből három év alatt három produkció készül majd. Elsőként A szebeni fiúk című regény filmváltozata. Lengyel Balázs regénye az 1848/49-es forradalom és szabadságharc idején játszódik. Végre animációs tévéfilmsorozat készül gyerekeknek: Bálint Ágnes Az elvarázsolt egérkisasszony című meséjéből készül rajzfilm. Bálint találta ki Böbe babát, Mazsolát és Tádét is. Legjobban talán a Szegény gazdagok újraforgatott változatát várják a nézők. Jókai Mór egyik legnépszerűbb regényéből ugyanis már készült emlékezetes „királyi” mozi.

Végső búcsú a Szabadság téri székháztól

A Bojtár utcában, Óbudára költözik a Magyar Televízió. Az új székházat magánerő bevonásával építik fel. Ha minden a tervek szerint alakul, már 2008 végére kész lesz a modern bázis, ahol jelenleg az MTV két stúdiója működik: a 8-as és a 9-es. Az első érkezők napokon belül hurcolkodhatnak. November 22-én vált ismertté, hogy eredményesen zárult a székház felépítésére és üzemeltetésére kiírt tender. A régi épületből luxusszálloda lehet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!