Hírek

2007.06.14. 18:19

Álvita a nyári áramkrízis?

A légkondicionálók rohamos terjedése miatt nyári áramkrízis fenyegethet, ha a villamosenergia rendszer nem alkalmazkodik a megváltozott fogyasztási szokásokhoz. Ezzel nem mindenki ért egyet az áramszektor szereplői közül.

Vég Márton

„A magyar villamosenergia rendszer biztonságos. Idén nyáron legfeljebb csak úgy lehetne áramkrízis, ha a rendszerből hirtelen eltűnne körülbelül háromezer megawatt kapacitás” – mondta lapunknak Hegedűs Miklós. A GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója ugyanakkor hozzátette: az igaz, hogy az egyre szaporodó kereskedelmi központok, valamint a módosabb családok lakásait hűtő klímaberendezések miatt egyre inkább növekszik az energiaigény. Hegedűs szerint azonban elvileg még bőven kell lennie tartaléknak, hiszen a beépített áramtermelő kapacitás mintegy nyolcezer megawatt (MW), egy kánikulai nyári napon pedig mindössze mintegy 5500 MW az ország áramszükséglete. A klímaberendezések miatt pedig csak 60 MW-tal nőnek az igények évente, ami egy nagyközség fogyasztásának felel meg.

A klímakatasztrófa vízióját még szerdán a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Zrt. (MAVIR) vázolta fel, mondván, egyre csökken a téli és a nyári napok legnagyobb teljesítménye között a különbség. A növekvő megawatt-éhségre pedig a tartalékok bővítésével kell felkészülnie a villamosenergia-rendszernek, különben könnyen megismétlődhet az a májusi eset, amikor egy üzemzavar miatt egy órára lakossági korlátozást is el kellett rendelni. „A nyár a karbantartások időszaka is, mert sok olyan munka van az erőművekben és a hálózaton, ami télen nem végezhető el.

Ráadásul a tartalékokat nagy mértékben csökkenti, hogy megnőtt Magyarországról a délszláv térségbe irányuló áramexport” – szerepel a MAVIR által készített intézkedési tervben. Vinkovits András, a MAVIR elnöke szerint egyre inkább érezni azt, hogy kevés a napon belüli fogyasztásváltozás követését segítő, jól szabályozható erőmű.

„Nagyon nehéz pontosan meghatározni a klímaberendezések által okozott fogyasztás növekményt. Az elmúlt évek adatai alapján megállapítható, hogy a nyári terhelés tendenciaszerűen növekszik, de erre alapozva azért kár megkongatni a vészharangokat” – mondta lapunknak Grabner Péter.

A Magyar Energia Hivatal Villamosenergia Engedélyezési és Felügyeleti Osztályának vezetője hozzátette, hogy vannak napok, amikor a szükségesnél több, más – ennél jóval több – napokon pedig kevesebb tartalék van a rendszerben a szükségesnél. Egy azonban biztos, hogy a MAVIR minden szükséges jogi felhatalmazással rendelkezik ahhoz, hogy az esetleges átmeneti hiányokat pótolja Magyarországról, vagy külföldről. Míg a gazdasági tárca annak törvénybe iktatásán gondolkodik, hogy üzemzavar esetén tilos legyen áramot exportálni. Ezt viszont elsősorban a Magyar Villamos Művek (MVM) nem tartaná célravezetőnek, főképp talán diplomáciai okokból.

Lehetséges ugyanakkor, hogy a nyári áramkrízisről szóló nézetkülönbség mindössze álvita, amely az érdekeltek pozícióinak védelmét szolgálja. Tudni kell ugyanis, hogy a kormány már benyújtotta a parlamentnek a hatósági árazást megszüntető új törvényt. Viszont elhalasztotta az MVM és az erőművek közötti hosszú távú áramvásárlási szerződésekre vonatkozó döntést, fenntartva ezzel a domináns pozíciót. Az pedig privatizációs szándékot tükröz, hogy az MVM-ben 100 százalékosról 75 százalék alattira csökkentenék az állami részesedést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!