Hírek

2007.06.04. 15:23

AWACS és Chinook is ellátogat a repülőnapra

Legkevesebb 20 ország és szervezet képviselteti magát repülőgéppel, vagy helikopterrel az idei kecskeméti IX. Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatón augusztus 11-12-én. Az 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison a magyar haderő JAS-39C Gripenjei mellett igazi különlegességek is bemutatkoznak.

BAMA

A nap egyik csúcspontja a Holland Királyi Légierő CH-47D Chinookja. A tervek szerint a hatalmas, kétrotoros helikopter nem csak a földön, hanem rövid bemutató keretében a levegőben is megtekinthető lesz. A gép egyébként ritka vendég a hasonló eseményeken, ugyanis a nemzetközi katonai szerepvállalások miatt igen leterhelt. Várhatóan a nézelődők közelről nézhetik meg a hátára szerelt lapított, kör alakú radarantennájáról könnyen felismerhető Boeing 707-es AWACS-ot. A gép NATO Légi Előrejelző és Irányító Rendszerének egyik legfontosabb eszköze, húsz éve nem hiányozhat a szövetség műveleteiből. Igazi csemege a Görög Légierő A-7H Corsair II-es gépe is, amely nagy terhelhetőségével, hatótávolságával és kiváló sérülésállóságával vívott ki elismerést a vietnámi háborúban.

Felszántja az eget a már nagy sikert aratott nyolc Alphajet francia köteléke mellett a nyolc NF-5A alkotta török Turkish Stars, a PC-9-esekből álló horvát Krila Oluje és a svájci Patrouile Suisse hat F-5E-s formációja is. A civil repülést magyar részről olyan nevek képviselik majd, mint Bessenyei Péter műrepülő világbajnok és Veres Zoltán műrepülő Európa-bajnok, s a rendezvén egész napos játékos, kreatív feladatok várják a gyermekes családokat is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!