Hírek

2007.06.24. 04:57

Bénázik a közös képviselő: zűrök a társasházban

Olvasónk elégedetlen kilencvenlakásos társasházuk közös képviselőjével, többek között annak végzettségével. Az illető ugyanis nem szerezte meg a tisztséghez szükséges képesítést.

Rados Virág

Igaza van a kedves olvasónak: az új társasházi törvény szerint a közös képviselőnek a tisztség betöltéséhez szaktanfolyami végzettséggel kell bírnia. Korábban úgy gondolták, nem olyan nagy ügy ellátni ezt a munkát. Menet közben azonban, a társasházi jog fejlődésével párhuzamosan egyre nagyobb szükség lett a szakképzett személyekre. Ezt a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában mondták el. A régi házmesterség, amely takarításból, a villanyizzók kicseréléséből stb. állt, már nem elegendő.

A közös képviselőnek magának kell gondoskodnia e szakképesítésről. Ha a lakók elégedettek lennének vele, akár be is szállhatnának a költségekbe. Sokszor ugyanis jobb egy olyan közös képviselő, aki a házban lakik, mint aki nem tartózkodik ott, hiába van bármilyen papírja arról, milyen jól el tudja látni ezt a feladatot. Az ottlét személyes kapcsolatot jelent.

Ha a lakók elégedetlenek a mostani személlyel, lehetséges,  jobban járnának egy külső megbízottal. Aki, bár nem lakik ott, igazi profi.

Másik kérdés: vezetheti-e a közgyűlésen a jegyzőkönyvet a közös képviselő rokona? Az ügyvéd válasza: igen. De a jegyzőkönyvet két másik személlyel hitelesíttetni kell. Ők ellenőrzik, valóban az áll-e a dokumentumban, ami elhangzott. Ily módon tehát nincs szerepe, hogy a jegyzőkönyv vezetője rokona-e a közös képviselőnek.

Manapság egyébként pont azok a munkák hiányoznak, amelyeket a házmester látott el. Felmosta például a folyosót. A társasháznak ezzel most külsős cégeket kell megbíznia, ami nyilván borsos összegbe kerül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!