Hírek

2007.06.01. 17:56

Ellenzi a vendéglátóipar a dohányzás teljes tilalmát

MTI Eco

Ellenzi a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, hogy a nyilvános zárt helyeken betiltsák a dohányzást – jelentette ki Háber Tamás, a testület elnöke pénteken. Az előzmény: Horváth Ágnes egészségügyi miniszter szerdán jelentette be, hogy a kormány 2009-től betiltaná a nyilvános zárt helyeken a dohányzást.

Háber Tamás közölte: a jelenleg hatályban lévő jogszabály társadalmilag elfogadott. E szerint a vendéglátóhelyeken külön dohányzó és nem dohányzó helyeket kell kialakítani, a kisebb üzletekben pedig légtechnikai berendezést kell alkalmazni. Az elnök szerint ezt úgy kellene módosítani, hogy minden vendéglátóegység köteles legyen tájékoztatni a vendéget, hogy füstmentes-e az üzlet. Hozzátette: visszatartó ereje lehetne annak is, hogy ha ismét szabadárassá válna a cigaretta.

„Meggyőződésünk, hogy a tiltás komoly forgalomkieséssel és munkavállalók elbocsátásával jár” – érvelt Háber Tamás. Példaként említette, hogy New York államban a tilalom miatt 28 százalékkal csökkent a vendéglátásban dolgozók létszáma, 30 százalékkal csökkent a bevétel, míg Írországban 25-30 százalékkal esett vissza a vendéglátás forgalma. Eközben az érintett országokban csupán egy-két százalékkal kevesebb dohányterméket adtak el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!