Hírek

2007.06.29. 16:45

Engedmények és korlátozások júliustól

Július elsején jogszabályok tömkelege lép életbe, amelyek jelentős változásokat hoznak egyebek között a gyermekeseknek, az idősebb munkavállalóknak, az autósoknak és a vállalkozásoknak.

D. N. - T. M.

A kormány e heti döntése értelmében a jövő hónaptól évente gyermekenként 20 ezer forintot lehet adómentesen elkölteni önsegélyező pénztári számla terhére a tanév kezdéséhez kapcsolódó – tankönyvek, taneszközök vagy ruházat – vásárlására. Ismét változik az egészségpénztárakra vonatkozó szabályozás: júliustól újra fel lehet használni sportcélú szolgáltatásokra is adómentesen a megtakarítást. Az új szabályokat a pénztárak – döntésük szerint – június 1-jéig visszamenőleg is alkalmazhatják. Ez a lehetőség azonban nem korlátlan. A kormány ugyanis az e heti ülésén elfogadott rendeletben 65500 forintban limitálta a sportcélú felhasználás adómentességét. Eddig ennél a célnál nem volt korlátozás.

Sporteszközöket, védőfelszereléseket is lehet vásárolni a megtakarításból, de az erre fordított kifizetés után már személyi jövedelemadót kell fizetni. Sportruházatra, utazásra és szállásra is csak a fogyatékkal élők költhetik az egészségpénztári megtakarítást.

Nagyobb esélyük lesz visszatérni a munkaerőpiacra a kisgyermekeseknek a gyes, a gyed, a gyermeknevelési támogatás, valamint az ápolási díj folyósításának megszűnése után. A foglalkoztatók ugyanis – a pályakezdők mellett – már utánuk is kaphatnak járulékkedvezményeket, ha a munkavállalók igénylik a Start Plusz kártyát. A Start Extra kártya kiváltása után kedvezmény jár az ötven év felettieket vagy életkorra tekintet nélkül a tartósan álláskereső, legfeljebb alapfokú végzettségűeket alkalmazóknak is.

Módosul a kötelező gépjármű felelősségbiztosításról szóló rendelet is. Az autósok számára a legfontosabb változás, hogy egyszerűbb lesz az ügyfelek dolga, ha biztosítót kívánnak váltani. A korábbi gyakorlattal ellentétben ugyanis már nemcsak az ügyfelek szerezhetik majd be a kártörténeti (bónusz-málusz) igazolást.

Július elsejétől ugyanis már lehet forgalmazni a 2007. január 1. előtt legyártott nyugta- és számlanyomtatványokat. Csak olyan tömböket lehet árulni, amelyek sorszámtartományát az APEH jelöli ki. A régi nyomtatványokat az év végéig fel lehet még használni, utána pedig le kell zárni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!