Hírek

2007.06.18. 13:20

Észak-Korea bezárja atomerőművét

Országába hívta Észak-Korea szombaton az ENSZ atomellenőreit, hogy megbeszéljék a kommunista ország egyetlen működő atomerőművének bezárását. Phenjan várhatóan nukleáris tevékenységét is leállítja tetemes segélyekért cserébe.

BAMA

Észak-Korea a februári pekingi hatoldalú – a két Korea, Kína, Japán, Oroszország és az Egyesült Államok - tárgyalásokon egyezett bele abba, hogy április 14-ig bezárja atomerőművét, illetve visszaengedi országába a még 2002 végén kitiltott atomellenőröket. A jongbjoni létesítmény leállításáért cserébe ötven ezer tonna olajat kap az éhínségtől fenyegetett állam, míg teljes nukleáris program leállásért 950 ezer tonna olajat, vagy azzal megegyező értékű segélyt. Később azonban Phenjan a makaói bankban zárolt ötven számlája felszabadításához kötötte a jongbjoni létesítmény leállítását. A 25 millió dollárt az Egyesült Államok nyomására zárolták, ugyanis Washington szerint a betétek pénzmosásból és pénzhamisításból származó jövedelmeket tartalmaznak. A kérdéses összeget még csütörtökön a makaói pénzintézet átutalta az Egyesült Államoknak, ahonnan egy orosz bankon keresztül juttatták volna tovább Phenjannak. Christopher Hill amerikai főtárgyaló állítása szerint szombaton azonban technikai problémák álltak elő az átutaláskor, de ezeket tegnap sikerült megoldani. A hatoldalú tárgyalások Észak-Koreával jövő hónap elején újraindulhatnak.

A dél-koreai főtárgyaló, Csun Jung Vo szerint két-három héten belül megkezdi termelésének a beszüntetését a jongbjoni atomerőmű, de hasonló nyilatkozatot tett egy névtelenséget kérő észak-koreai diplomata is Pekingben. Vo reményei szerint ekkor a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei Észak-Koreában utazhatnak, és hozzáfognak a reaktor leszereléséhez. Az orosz Interfax hírügynökség egy észak-koreai diplomatát idézve azt állítja, Phenjan a tervek szerint július közepén zárja be a jongbjoni erőművet, mert a szakértők szerint ennyi idő szükséges a termelés leállításához.

Észak-Korea 2002. december 27-én tiltotta ki a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreit. Egy évre rá kilépett az atomsorompó egyezményből, s tavaly októberben kísérleti atomrobbantást hajtott végre, illetve folyamatosan végzett be nem jelentett rakétakísérleteket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!