Hírek

2007.06.21. 16:32

Felmentették beosztásából az SS-ruhás történelemtanárt

B. B.

Felmentette beosztásából az intézmény vezetője a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium igazgató-helyettesét, aki egy internetes oldalon saját maga által közzétett fényképen táborozó gyerekek között, SS-egyenruhában volt látható – a fotót már eltávolították.

„A tanár felmentését tudomásul vette” – közölte az Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság elnöke. A 25. Hunyadi Páncélosgránát SS Hadosztály egyenruhájában pózoló Kosaras Péter Ákos azt nyilatkozta, történelmi játék kedvéért egy hagyományőrző táborban viselte az egyenruhát. Igazgatója semmi kivetnivalót nem lát ebben, mivel helyettese "köztudottan „hagyományőrző”.

A főhatóság elnöke, Szalma István elmondta: a székesfehérvári egyházmegye is megkezdte az ügy kivizsgálását. A katolikus egyház már „letette voksát a kisemmizettek, az áldozatok mellett”, ezzel kapcsolatban egyértelmű normákat fogalmazott meg. Aki ezek betartására képtelen, annak, vagy munkáltatójának „le kell vonni a konzekvenciákat” – tette hozzá Szalma.

Kosaras egyébként korábban vitatott színvonalú könyvet írt a Waffen-SS-ről, egy cikke pedig a helyi újságban nagy botrányt kavart.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!