Hírek

2007.06.28. 13:08

Fidesz: Gyurcsány érintett lehet az olajügyekben

Alapos a gyanú, hogy Gyurcsány Ferenc közvetlenül érintett az olajügyekben a Fidesz szerint, ezért a párt kezdeményezi, hogy a kormánytól és a miniszterelnöktől független bizottság vizsgálja meg az iratokat.

BAMA

Demeter Ervin elmondta, azt szeretnék, hogy Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a nemzetbiztonsági és a gazdasági bizottság elnökeivel konzultálva független rendőrségi, jogi és gazdasági szakembereket kérjen fel az olajügyekben keletkezett iratok vizsgálatára. Az Orbán-kormány volt titokminisztere szerint az elmúlt napok sajtóinformációi alapján világos, hogy azért egy kormány által felkért bizottság nézi át az iratokat, mert ezekből kiderülhet, hogy Gyurcsány Ferenc közvetlenül érintett lehet az olajügyekben.

Az ellenzéki politikus sajtóinformációkat ismertetett, amelyek szerint a vám- és pénzügyőrség az ETL Rt. ellen indított eljárás keretében vizsgálta a Fortus Rt. tevékenységét. Ez utóbbi cég nevében szállították Magyarországra 1996 és1998 között a szlovák Szlovnaft finomítóiból a nehéz fűtőolaj jelentős hányadát, míg az ETL Rt. importálta a könnyű fűtőolajat. A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága akkori nyomozása közös befektetői és működtetői csoportot talált az ETL és a Fortus hátterében, és az ETL-nél 1998-ban büntetőeljárás is indult jövedéki és a más bűncselekmények megalapozott gyanújával.

Demeter Ervin felhívta a figyelmet arra, hogy a cégadatok szerint, a Fortus fióktelepe 1995 és 1996 között az V. kerületi Szalay utca 4. volt, majd 1996-ban a cég székhelye is ide került át. Ez az az ingatlan, amit Gyurcsány Ferenc erősen vitatható módon a közvagyonból szerzett meg a Miniszterelnöki Hivataltól - mondta a fideszes politikus, aki kijelentette: "így kapcsolódik össze Gyurcsány Ferenc ingatlanbiznisze az olajügyekkel" – írja az MTI.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!