Hírek

2007.06.11. 07:29

Górcső alatt a Gripen-üzlet

A Gripen-beszerzésekkel kapcsolatos ügyleteket immár jó néhány országban vizsgálják. Noha hazánkat a botrány közvetlenül még nem érinti, nálunk is egy parlamenti bizottság feladata lesz tisztázni a történteket.

Stanga István

Bár Demeter Ervin, az Orbán-kormány egykori titokminisztere határozottan leszögezte, nincs tudomása arról, hogy bármiféle, oda nem illő dolog kísérte volna a magyarországi Gripen-üzletet, azért azt gondolom, mégis csak helyes, ha egy országgyűlési bizottság tisztázza az akkori történetet. Annál is inkább, mert a határainkon túli Gripen-ügyletek mostanság megint a figyelem középpontjába kerültek, s Ausztria is egy vizsgálóbizottság felállítása melett döntött.

Mint ismert, az egyik svéd televízió oknyomozó riportban mutatta be, hogy egy osztrák üzletember, Alfons Mensdorff-Pouilly mintegy nyolcmillió dolláros jutalékra tehetett szert azért a közreműködői munkájáért, amelyet a Gripenek beszerzése kapcsán végzett. Csehország esetében mindez bizonyíthatónak is látszik, ám vannak, akik szerint a magyar vonalat is érdemes lenne vizsgálni, hiszen az említett úrnak (túl azon, hogy kiválóan beszél magyarul) vannak érdekeltségei hazánkban.

Noha Demeter Ervin úgy emlékszik vissza, hogy a vadászgépek beszerzéséről döntő nemzetbiztonsgi kabinet mindig is a Gripenek mellett állt, olvasni olyan anyagokat is, amelyek szerint ez korántsem volt így. Sőt, egy ideig inkább az amerikai F-16-osok tűntek befutónak. S bár az egykori titkosszolgálati miniszter nem érzékelt semmiféle lobbizást a Gripenek érdekében, azért sokan gondolják azt: nem ártana, ha a Magyarország által lízingelt 14 repülőgéppel kapcsolatos üzlet minden részletét tisztán látnánk.

Már csak azért is, mert a vadászgépeket gyártó BAE Systems–SAAB angol–svéd konzorcium ügyleteit több országban is (Anglia, Csehország, Svédország, Ausztria) vizsgálták és vizsgálják. Különben pedig a történelem során nem egyszer előfordult már, hogy repülőgépgyártó cég megvesztegetéssel próbált meg számára előnyös döntést kicsikarni. Gondoljunk csak az 1974-es esztendőre, amikor Japánban kormányválságot idézett elő egy, a Lockhead Martin nevéhez köthető kenőpénzfizetési botrány, amely miatt le kellett mondania Kakuei Tanaka miniszterelnöknek. S bár lehetne még sorolni hasonló eseteket, nyilvánvalóan azok az ügyek vannak többségben, amelyekre soha nem derült fény.

Az anyai ágon magyar felmenőkkel rendelkező Alfons Mensdorff-Pouilly –aki a hírek szerint meglehetősen gyakran forgolódott a hazai katonapolitika élet különféle eseményein – egy osztrák lapnak nyilatkozva elismerte, hogy (mint a BAE Systems tanácsadója) foglalkozott hazánkkal, de azt cáfolta, hogy ennek bármi köze lett volna a Gripenekhez. Hogy aztán egészen pontosan milyen feladata is volt nálunk a burgenlandi grófnak, azt a bizottsági vizsgálat nyilván kideríti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!