Hírek

2007.06.09. 18:13

Gyurcsány: Nem fordulunk vissza!

Kedvezően ítélték meg a szocialisták kormányzásuk egyéves mérlegét, amelyen jelentősen kijutott a bírálat az ellenzéknek is.

Europress-összeállítás

[caption id="" align="alignright" width="260"] Gyurcsány Ferenc: Szó sem lehet arról, hogy visszaforduljunk. Fotó: Kerék Ágnes
[/caption]„Szó sem lehet arról, hogy visszaforduljunk” – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke az Egyéves a kormány című szocialista nagygyűlésen. „Sem megállni, sem lassítani nem kívánok és nem fogok” – hangoztatta a miniszterelnök. Majd folytatta: az elmúlt év és annak összes konfliktusa arra tanította meg, hogy az úton végig kell menni, ha kell, akkor több körültekintéssel, ha kell, több bölcsességgel, nagyobb partnerséggel, de „szó nem lehet arról, hogy visszaforduljunk, hogy megálljunk, hogy föladjuk azokat az elképzeléseket, amelyekkel elindultunk”.

Gyurcsány Ferenc a reformok eredményei között említette, hogy az elmúlt hónapokban 100-110 ezren jelentkeztek be a társadalombiztosításhoz és ez az első kormány, amely képes volt a szürke- és feketegazdaságból a legális foglalkoztatásba átvinni embereket. Az eredmények közé sorolta azt is, hogy „17 év után végre nyugalom és építkezés van a faluban”. „Vannak akik traktorral szeretnének időnkét a fővárosba jönni, de annyi támogatottságuk sincs, hogy 100 embert összeszedjenek” – jegyezte meg.

Gyurcsány Ferenc a vizitdíjról és a kórházi napidíjról kezdeményezett fideszes népszavazás kapcsán közölte: lehet népszavazást tartani, de meg fogjuk nyerni. Visszaemlékezve a reformfolyamatok elindítására, úgy fogalmazott: hasonló kihívással még soha nem álltak szemben. Magyarország rossz útra tévedt – mint mondta – ahonnan ki kellett mozdítani és ehhez a szocialistáknak volt bátorsága.

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A rendezvényen négyezren vettek részt. Fotó: Kerék Ágnes
[/caption]Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: olyan országot szeretne, ahol 2010-ben visszatekintve a történtekre majd azt mondják, hogy igaza volt. A kormányfő azt mondta: egyáltalán nem állítja, hogy nem kell tenni még egy sor dolgot. A vágytól és a kényszertől lesz jobb a helyzet az országban, annak vágyától és kényszerétől, hogy „győzzünk és ne maradjunk le”. Engem mély vágy hajt, hogy eltaláljunk azokhoz a szívekhez és lelkekhez, akik hisznek egy jobb és igazabb Magyarországban - fogalmazott. Hozzátette: apostolok és hírvivők sokaságára van szükség, hogy valamennyi magyarhoz eljussanak. Kitért arra: vannak akik túl gyorsnak találják a tempót, de ezt nem ő diktálja és ha nem veszik fel a ritmust, akkor a világ elmegy mellettünk.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője úgy fogalmazott: Magyarországon a „dedópolitika” és a „felnőttpolitika” áll szemben egymással, a csodavárás a cselekvéssel. Kiss Péter, az MSZP alelnöke szerint az elmúlt év nehéz és kemény volt: megvannak az eredmények, a holnapután lehetőségei, de a társadalom elbizonytalanodott. Úgy fogalmazott: „kutya nehéz év van mögöttünk”. Volt min változtatni, hozzányúltunk a szerzett jogokhoz, reformokat vezettünk be, a konvergenciaprogramot végig visszük, „eközben a radikális ellenzék majd ránk gyújtotta az országot” – fűzte hozzá. Kiss Péter szerint nem féltek megváltoztatni a szerzett jogokat, de ez számtalan konfliktust okozott, de hogy belevágtak, az egy rendes baloldali dolog. A szervezők közlése szerint a rendezvényen négyezren vettek részt.

Fidesz: alkalmatlan a kormány

Az elmúlt egy év azt bizonyítja, hogy ez a kormány alkalmatlan a kormányzati feladatok ellátására, kapkod, nincs végiggondolt, következetes koncepciója” – mondta Varga Mihály, a Fidesz alelnöke. Hozzátette: az egészségügyben teljes bizonytalanságot okoztak a kabinet döntései, bevezették a kórházi napidíjat, vizitdíjat, a dobozdíjat, a kórházak csődhelyzetben vannak, és szakértők is úgy vélekednek, hogy az elmúlt 20 évben nem volt ilyen nehéz helyzet az ágazatban. A kormány emellett bevezette a tandíjat, 30 százalékkal emelte a gáz árát, és az elmúlt évben sokszorosára növelte az adóterheket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!