Hírek

2007.06.22. 15:17

Idén már 25 ezer feketemunkás bukott le

Május végéig összesen 25 ezer feketemunkást fülelt le az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelőség – adta hírül a Népszabadság. Ennek fényében megjósolható, hogy az idén még a múlt évi csúcsot is sikerül megdönteniük az ellenőröknek.

Z. H.

Tavaly a megelőző évinél négyszer több, összesen 42147 feketemunkást buktattak le a munkaügyi felügyelők. Az idei számokat jelentősen megdobhatja a különösen a mezőgazdaságban és az idegenforgalomban jellemző, az illegális foglalkoztatás melegágyának számító szezonális munkák ellenőrzése. A rajtaütésszerű razziák nemegyszer még a revizorokat is meglepik: a héten például a 4-es metró építkezésén, a Kálvin téren dolgozó munkások negyedéről derült ki, hogy munkaszerződés és bejelentés nélkül foglalkoztatják őket. Ez azért is súlyos gond, mert ha rendszeresen megismétlődnek a hasonló visszaélések az 500 milliárd forintos beruházásnál, akkor még az uniós támogatások is veszélybe kerülhetnek.

Jelenleg az építőiparban a legnagyobb a feketén dolgozók aránya: az illegálisan foglalkoztatottak több mint fele építkezéseken bukott le. A feldolgozóiparban és a mezőgazdaság területén a feketemunkások tíz százaléka dolgozott, míg a kereskedelmi és a vendéglátóipari vállalkozások területén valamivel kevesebb, 4-5 százalékos a munkaszerződés nélkül dolgozók aránya. Hazánkban az egyik legmagasabb a feketemunka szintje az EU-ban. A legfrissebb adatok szerint a GDP 16-17 százalékát is eléri, míg például ez az arány Ausztriában és Nagy-Britanniában csupán 1,5 és 2 százalék. Az Európai Bizottság az illegális foglalkoztatás visszaszorítása érdekében a vétkező cégek szankcionálásának szigorítását szorgalmazza. A közbeszerzési pályázatoktól való eltiltással, az uniós támogatások visszafizetésével és egyéb büntetésekkel sújtaná az alkalmazottaikat feketén dolgoztató vállalkozásokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!