Hírek

2007.06.04. 04:20

Követelem a túlóradíjat a helyettesítésért!

Olvasónk váltott műszakban dolgozik kollégájával. Nyáron kiveszik szabadságukat. Főnökük elvárná, hogy két-két hétig mindketten a másik helyett is dolgozzanak.

Rados Virág

Jól teszi a kedves olvasó, ha ragaszkodik a jogaihoz. A túlmunkát ugyanis a munkáltatónak kötelessége kifizetni. Téves érvelés, hogy a munkaválló a szabadsága ideje alatt úgysem dolgozik, tehát azt a két hetet tölti majd le később. Valójában a fizetett szabadság a munkavállalónak törvény szerint jár. Az a munka, amit kollégája szabadsága alatt a másik helyett végez, túlmunka, illetve helyettesítés.

A munkáltatónak ebben a helyzetben kötelessége gondoskodni a helyettesítésről – mondták a Dr. Schneider Ügyvédi Irodában. A helyettes lehet a kedves olvasó is. (A munkáltatónak így kényelmesebb, hiszen ha akár részmunkaidőre felvesz valakit, azt be kell jelentenie, járulékot kell utána fizetnie, stb.) Kisebb vállalkozásokban egyébként előfordul, hogy maga a főnök áll be szabadságon lévő dolgozója helyett.

A túlmunka mértékét, a túlóradíjat a Munka Törvénykönyve szintén szabályozza. Ez az összeg a rendes óradíj másfélszerese, azaz az adott időre járó munkabér plusz ötven százalék. A túlmunkát a munkáltatónak írásban kell elrendelnie – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Törvénysértő feltételeket nem kell elfogadnunk.

Fontos, hogy mielőtt főnökünkkel munkaügyi vitába bocsátkozunk, alaposan tanulmányozzuk munkaszerződésünket, illetve a kollektív szerződést. (Már ha utóbbi van.) Minden esetben, amelyről a munkaszerződés nem rendelkezik, a Munka Törvénykönyve az irányadó. Ha viszont munkaszerződésünk eltér ettől, és azt aláírtuk, tehát megállapodtunk a munkáltatóval, e konkrét szerződést kell alapul venni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!