Hírek

2007.06.13. 19:36

Landolás után egyből fejlesztenek az új tulajdonosok

Összesen 261 millió eurót (több mint 65 milliárd forintot) költ fejlesztésekre 2011-ig a Budapest Airport (BA) új tulajdonosa, a Hochtief-csoport.

D. N.

Még idén megkezdődik a fapados légitársaságokat kiszolgáló Ferihegy 1-es terminál felújítása. Emellett egy új csarnokot is építenek az érkező utasok kiszolgálására. A meglévő műemléképület az induló forgalmat bonyolítja majd le – közölte Reinhard Kalenda, a BA vezérigazgatója. Hozzátette: azért van szükség az átalakításra, mert olyan nagy forgalmat bonyolítanak le a fapados járatok, hogy az utasok kinőtték a meglévő csarnokot.

Hasonlóan nagy felújítás vár a 2A és a 2B terminálokra is. Utóbbi fogadóállomások légi kapacitását is bővítik méghozzá két új mólóval, vagy terminálszárnnyal, amelyeken 16 új utashídat alakítanak ki. A Hochtief-csoport a tervek szerint a repülőteret önálló kisvárossá, Airport City-vé szeretné fejleszteni. Épül egy négycsillagos, 250 szobás hotel, nagy parkolókkal, konferencia-, illetve üzleti és kereskedelmi létesítményekkel. A hosszabb távú tervek között szerepel egy C-terminál megépítése is.

Jelenleg nyolcmillió utas fordul meg évente Ferihegyen. Az új tulajdonos azzal számol, hogy 2015-ig 20 millióra, 2025-ig pedig 30 millióra nő a repülőtér évi utasforgalma. Reinhard Kalenda megerősítette: nem hajtanak végre jelentős létszámleépítést a cégnél, sőt új munkahelyeket teremtenek a beruházásaikkal. Hozzátette azonban, hogy a társaság repülőtéri alaptevékenységre kíván koncentrálni, ami átszervezéseket vonhat maga után. Beszámolt arról is, hogy folytatják az egyeztetéseket a minibusz üzletág kiszervezéséről.

Világcég gardírozza a repülőteret

A német Hochtief-csoport három pénzügyi partnerrel (egy kanadaival, egy némettel és egy szingapúrival) vásárolta meg a BA 75 százalék mínusz 1 részvényt képviselő részvénycsomagját idén június 6-án. A Hochtief a világ egyik legnagyobb építőipari szolgáltató vállalata. Dolgozóinak összlétszáma világszerte mintegy 45 ezer fő. A cég leányvállalata a Hochtief AirPort a világ egyik legnagyobb független, magánkézben lévő repülőtér-üzemeltető és -befektető társasága. Jelenleg hat repülőteret – az athénit, a düsseldorfit, a hamburgit, a Sidney-it, a tiranait, és most már a Ferihegyit – üzemeltetik. Tavaly ezeken a repülőtereken összesen 82,5 milliós utasforgalmat bonyolítottak le.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!