Hírek

2007.06.16. 06:00

Májbeteg vagyok, nem kötnek velem életbiztosítást

Olvasónk életbiztosítást akart kötni. Feltétele volt az orvosi vizsgálat. Kiderült: a hölgynek hepatitise van. Az orvosok szerint tíz évet él még. A biztosító elutasította a hölgyet.

BAMA

A hölgy nagyon elszomorodott. Nem elég, hogy halálos beteg, még nem is gondoskodhat szeretteiről. Emberileg érthető az elkeseredése. Ám a biztosítónak joga van elutasítani a potenciális ügyfelet. A Polgári Törvénykönyv csak a szerződések hátterét határozza meg, az alapokat, amelyektől nem szabad eltérni. A szerződési akarat azonban mindenképpen szabad – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Mi döntjük el, kötünk-e szerződést vagy sem. Ez a jogi személyekre is vonatkozik.

Nem minden biztosítótársaság reagál így hasonló helyzetben. A szituáció lényege: a közeli halál kockázata nagyobb, mint általában. Akad olyan társaság, amely ennek ellenére megköti az ügyféllel az életbiztosítást. Esetleg azzal a feltétellel, hogy kizárja azt az esetet, ha májgyulladásban hal meg (azaz akkor nem fizet). Vagy pedig olyan kockázati csoportba sorolja, a hölgyet, amelynek nagyon magas a díja. Egyébként balesetbiztosítást mindenképpen érdemes kötni – tette hozzá a jogi szakember. Ha a hölgy ragaszkodik az életbiztosításhoz, ne törődjön bele, hogy egy helyen visszautasították. Magyarországon ma már számos biztosítótársaság működik. És korántsem egyforma feltételekkel.

Amennyiben a kedves olvasó nem akar az ügyben telefonálgatni, pláne nyakába venni a várost, van más megoldás. Léteznek olyan cégek, esetleg ügyvédek, amelyek biztosítási tanácsadással foglalkoznak. Érdemes hozzájuk fordulni. Ők felkutathatják nekünk azt a biztosítót, amely szomorú helyzetünkben a legkedvezőbb feltételek mellett „szóba áll velünk”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!