Hírek

2007.06.18. 06:05

Megélénkült a gépkereslet

Az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) igényelhető gépberuházási támogatási kérelmek beadási határideje az elmúlt héten pénteken éjfélkor zárult le.

B. F. I.

[caption id="" align="alignright" width="260"] A Dél-Alföld legjelentősebb mezőgazdaságigép-kiállítását minden évben a Bács-Kiskun megyei Jánoshalmán tartják. Fotó: Blázsik Sándor
[/caption]A gazdálkodók nem siettek az igénylések benyújtásával, ugyanis a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól kapott adatok az utolsó napokban jeleztek folyamatos növekedést. Egy héttel ezelőtt a hétfői napon Békés megyében még csak negyven kérelmet regisztráltak, pénteken délelőtt azonban már 288 volt az igénylések száma. A csütörtöki országos összesítés 3101 kérelmezőt jelzett, ugyanez a szám pénteken viszont már 4270 volt.

A közvetlen gépvásárlási támogatás egyébként az unió gyakorlatában ismeretlen volt. Végül az Európai Bizottság elfogadta azt a magyar szándékot, hogy a mezőgazdasági termelés korszerűsítése, valamint a környezetbarát technológiák elterjesztése érdekében a szántóföldi gépek esetében 25, az állattenyésztési és kertészeti berendezések vonatkozásában pedig 35 százalékkal támogassák a beszerzést. Az agrártárca célja az állattenyésztők és kertészek nagyobb támogatása volt, hogy helyreállítsa a növénytermesztők javára elbillent egyensúlyt. Ezzel szemben a támogatási igények javarészt a szántóföldi gépekre érkeznek.

Az egy gazdálkodóra eső támogatás összege legfeljebb 200 millió forint lehet. A rendelkezésre álló 30-40 milliárd forintos támogatással évente mintegy 100-120 milliárd forint értékű korszerű gép és technológiai berendezés kerülhet az ágazatba, amivel a magyar agrárium műszaki színvonala néhány év alatt közelíthető lesz az uniós versenytársakéhoz. A támogatási kérelmeket az MVH az előre meghirdetett szempontok szerint, pontszámok alapján rangsorolja. A kifizetési kérelmeket októberben lehet majd benyújtani. A támogatás a 2007. január 1-jén vagy azt követően megkezdett műveletekhez adható. Az MVH-tól kapott tájékoztatás szerint a kérelmezők élén sorrendben Bács-Kiskun, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés és Hajdú-Bihar megye áll.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!