Hírek

2007.06.09. 06:30

Merre billen a mérleg?

Egy éve hozta nyilvánosságra a kormány a kiigazítás csomagját. Az évforduló előtt az SZDSZ elnöke arról beszélt, valódi érvek „nehéztüzérségével" készülnek minden egyeztetésre az MSZP-vel. A miniszterelnök pedig arról, hogy kitart a koalíció 2010-ig.

Takács Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A miniszterelnök szerint kitart a kormánykoalíció a 2010-es választásokig.
[/caption]Az egyéves évforduló alkalmat teremt a mérlegkészítésre és a kilátások értékelésére. Ezt teszi a hétvégén a Magyar Szocialista Párt és a koalíciós partner SZDSZ is. Kóka János, a kisebbik kormánypárt elnöke a párt országos tanácsát megelőzően mindenesetre azt mondta: „az SZDSZ-nek késznek kell lennie a kompromisszumokra, hiszen egy nagyságrenddel kevesebb képviselőjük van a parlamentben, mint a szocialistáknak." Igaz, hozzátette azt is, pártja valódi érvek „nehéztüzérségével" készül minden egyeztetésre az MSZP-vel minden olyan kérdésben, amelyek fontosak pártjának.

A nagyobbik kormányzó párt az Egyéves a kormány című rendezvényen néz szembe a múlttal. Itt a miniszterelnök is felszólal és elemzők biztosra veszik, szóba kerül az utóbbi időszak koalíciós feszültsége is. Gyurcsány Ferenc a Világgazdaságnak adott interjújában mindenesetre elmondta: „sokkal több szál köti össze ezt a koalíciót, mint amennyi vita szétválasztja, nagyobb érdek fűződik az ország szempontjából ahhoz, hogy a meglévő programot a kormánypártok végigvigyék".

A miniszterelnök szerint éppen ezért kitart a kormánykoalíció a 2010-es választásokig. Ám úgy látja, a reformpolitika komoly erőpróba politikusnak és országnak is, s ebben az időszakban sok kérdésben kell vitatkozni. A kormányfő szerint nem igaz, hogy a szabaddemokratákkal szemben a szocialisták lassítanák a folyamatokat, hanem az előzetes tervek szerint, ütemezetten mennek előre, s reményei szerint „nyugodt reformidőszak következik a reformhajsza helyett". Hozzátette: a ciklus végére az adócsökkentés kormánya lesznek.

Tölgyessy Péter abban egyetért a miniszterelnökkel, hogy hosszabb távon is csekély az esély a kormánykoalíció felbomlására. Az elemző egy interjúban arról beszélt, az Orbán Viktor visszatérésétől való félelem minden mást felülír a partnerek viselkedésében. Szerinte a koalíció kilátásai ugyan nem jók, de a Fidesz elnöke „ismét azon a kapun remél visszatérni, ahol már kétszer nem sikerült neki”.

Felemás hazai értékelés a kormány első évéről

A kormány egy évét ellentmondásosnak tartják a hazai gazdasági szakemberek. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint a kormány a megszorító intézkedéseivel sikeresen elkerülte a pénzpiaci összeomlás közvetlen veszélyét, de kedvezőtlen, hogy ez alapvetően adóemelések révén sikerült. Szűcs György, az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) elnöke úgy vélekedett, az egyensúly- és a konvergenciaprogram terheit nem megfelelően osztották meg a kormány az állam, a lakosság és a vállalkozások között, a mikro-, kis- és középvállalkozásokat ezek az intézkedések jelentősen sújtják.

Külföldi elemzők szerint elfogyott a reformlendület

Az origo internetes portál külföldi szakértőket is megkért a kormány egyéves tevékenységének értékelésére: Aidan Manktelow-t, a brit Economist Intelligence Unit (EIU) Magyarországgal is foglalkozó szakértőjét, Pártos Gábort, aki a BBC-nél a dél-kelet-európai térség ügyeit követi és Christopher Condont, a Financial Times (FT) brit lap budapesti tudósítóját. A válaszok alapján úgy tűnt, a kormány – külföldön – egyetlen dologra lehet igazán büszke: arra, hogy sikerült lefaragnia az egyébként jórészt általa felhalmozott hatalmas költségvetési hiányt. Ám az elemzők úgy látják, hogy gyengült az a lendület, amely szükséges a valódi reformok véghezviteléhez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!