Hírek

2007.06.12. 19:42

Nem elegendő a minimálbér

Tavaly havonta 60128 forintra volt szükség ahhoz, hogy egy felnőtt elfogadható módon meg tudjon élni – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) létminimumra vonatkozó felméréséből. Ez viszont azt jelenti, hogy a kormánynak nem sikerült elérnie azt a célkitűzést, hogy a nettó minimálbér elegendő legyen a megélhetéshez.

D. N.

A bruttó 62 500 forintos legkisebb keresetből ugyanis mindössze 54 000 forint maradt a borítékban a járulékok levonása után. A statisztika szerint ebből az összegből egy nyugdíjas tudta eltartani magát.

A két aktív korúból és két gyermekből álló háztartásokban legalább 174 000 forint nettó jövedelemre volt szükség a minimálisan szükséges termékek megvásárlásához. Tavaly hat százalékkal emelkedett a havi létminimum összege, a növekedés mértéke jócskán meghaladta a 3,9 százalékos átlagos inflációt. Ez arra vezethető vissza, hogy a létminimum körül élők fogyasztásában a legnagyobb részt az élelmiszerek és a háztartási energia képviseli, amelynek ára a múlt évben átlagosan 7,7, illetve 6,4 százalékkal emelkedett.

A létminimum számításakor a KSH az Országos Élelmiszer- és Táplálkozástudományi Intézet által összeállított élelmiszerkosarat veszi alapul, amely az egészséges táplálkozáshoz szükséges élelmiszereket tartalmazza. A tavalyi átlagárakkal számolva a kosárban található áruk pénzben kifejezett értéke 16 ezer 17 forint volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!