Hírek

2007.06.10. 11:41

Robotok dolgoznak a kórházban

A technikai berendezés sci-fi-regénybe illő a leendő Állami Egészségügyi Központban. Nem csak a robotok, hanem az orvosok, ápolók is nagy feszültség alatt dolgoznak.

Bánky Bea

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Az informatikai rendszer kialakításával és néhány orvosi műszerrel együtt 21 milliárd forintra rúgtak az új épület költségei
[/caption]Megszeppenve áll egy idős hölgy a futurisztikus folyosó közepén. Egy teherhordó robot közeledik felé. "Vigyázat, áruszállítás, kérem szabadon hagyni a területet" - figyelmezteti géphangon, miközben narancssárga figyelmeztető jeleket küld, és láthatóan próbálja kikerülni az akadályt, de a nő a döbbenettől néhány másodpercig földbe gyökerezett lábbal áll, majd arrébb lép.

"A robotba betáplálták az épület koordinátáit, egy lézerszkenner érzékeli és összehasonlítja az adatokat. Így "látja" a masina a falakat, az ajtókat, illetve azt is, ha akadály kerül az útjába" - ismerteti a robotok mozgását Nagy Gábor rendszerüzemeltetési alosztályvezető. Nem Huxley regényének díszletei között nem is Madách falanszterjelenetébe csöppentünk, hanem a budapesti honvédkórház vadonatúj épületébe.

"Nem csak a betegek, hanem eleinte az orvosok, ápolók is tátott szájjal bámulták a masinákat - szólal meg Táborszki Katalin mérnök őrnagy. – A nyolc robot harminc ember munkáját váltja ki" - teszi hozzá. A mintegy 500 millió forintba kerülő gépek pontosabban dolgoznak, mint az emberek, egyszerre több utasítást is képesek "megjegyezni". Nyolc órán át "mászkálnak" a folyosókon, veszélyes hulladékot, szennyes lepedőt, gyógyszereket, műtéti eszközöket cipelnek a "hátukon". A svájci csodagépek szállítják még az ebédet is a betegeknek.

A konyha előtt már libasorban várakozik a nyolc szappantartó-forma gép, hogy a tyúkhúsleveses konténereket eljuttassák a 75 ezer négyzetméteres épület osztályaira. Egy váratlan esemény, például egy kórházi fertőzés esetén át is lehet programozni a robotokat, mivel ilyen esetben több veszélyes hulladékot kell elszállítani, mint általában. A robotoknak "ebédidő" is jár: "szabad idejükben" visszatérnek a töltőállomásra. A rendelőintézet, a diagnosztika és a fekvőbeteg-osztályok egy épületbe kerültek, így esőben-hóban nem kell a beteget a pavilonok között szállítgatni - mondta az üzemeltetési főmérnök. Az informatikai rendszer kialakításával és néhány orvosi műszerrel együtt 21 milliárd forintra rúgtak az új épület költségei, bár az eredeti terv szerint a végösszeg 30 milliárd lett volna. Csak azok az orvostechnológiai eszközök fértek bele a költségvetésbe, amelyek beépítettséget igényelnek. Az EKG-berendezések például régiek.

[caption id="" align="alignright" width="180"] A robotba betáplálták az épület koordinátáit
[/caption]Az öt kórház (Központi Honvéd Kórház, BM Kórház, Országos Gyógyintézeti Központ, valamint a két fővárosi MÁV Kórház) összevonásából születő, július 1-jétől Állami Egészségügyi Központként működő intézmény Róbert Károly körúti telephelye sürgősségi, traumatológiai, ideggyógyászati, szájsebészeti és pszichiátriai ellátást nyújt nemcsak a katonáknak, a rendvédelmi szervezetek tagjainak és a vasutasoknak, hanem civileknek is. A súlyponti intézmény a XIII. kerületieken kívül egyes orvosszakmák esetében 7 másik budapesti kerületet is ellát. A Podmaniczky utcai telephelyen alakítják ki a szülészet-nőgyógyászatot, a csecsemő- és gyermekgyógyászatot, a fül-orr-gégészetet, a bőrgyógyászatot, a szemészetet, az ortopédiát, az onkológiát, valamint a reumatológiát. Mindkét kórházban lesz belgyógyászat, sebészet, urológia és intenzív ellátás.

Péntek délután nem tolonganak a betegek, bár a mentőbejárathoz közeli sürgősségi betegosztályon érzékelhető az orvosok, ápolók fáradtsága. Hétfőn 140 beteget szállítottak ide a mentők. Hetente három napon keresztül egész Budapest területéről, illetve az Észak-Magyarországi agglomerációból érkeznek a balesetesek, a stroke-osok, illetve azok is, akik "csak" eltörték a kislábujjukat. A XXI. századi körülmények ellenére a hangulat feszült. Nincs szükség annyi orvosra, ápolóra, mint amennyien az öt kórházban jelenleg dolgoznak, ezért mindannyian tudják: nagy leépítés várható. A pulzusszám emelkedik, a létszám csökken.

A CT- és ultrahangleleteket digitálisan tárolják

"Az informatikai rendszer digitálisan tárolja és továbbírja a CT-, MRI- és ultrahangleleteket - éppen oda, ahol azokra szükség van - folytatja a csúcstechnológia bemutatását Táborszki Katalin - a fekvőbeteg-osztályokon, az intenzíven, illetve a műtőben a doktor monitoron figyelheti a beteg leleteit". "A teljesítményfinanszírozás miatt is fontos ez a rendszer, hiszen így az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ellenőrizheti, milyen ellátást kapott a páciens.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!